Protest de sustinere pentru Costel Vanatoru! Pozitia fostului sef al Bancii de Gene

Câteva sute de persoane s-au strâns duminică, începând cu ora 11, în centrul Buzăului la primul miting anti-guvernamental după instalarea guvernului Orban. Mitingul, organizat de primăria Buzău și moderat de primarul PSD Constantin Toma a avut ca scop apărarea cercetătorului Costel Vânătoru, înlocuit la șefia Băncii de Gene cu Adrian Chesnoiu.

Instituţia fusese înfiinţată în urmă cu doar 3 luni, prin hotărâre de guvern, şi reprezenta un proiect de salvare a soiurilor vegetale autohtone. La începutul acestei luni au sosit şi primii bani folosiţi de Costel Vanatoru în calitate de director. După demiterea sa, totul a fost stopat.

Cu pancarte în mâini, sute de buzoieni şi-au manifestat nemulţumirea faţă de schimbarea din funcţie a cercetătorului buzoian.

IMG 20191215 WA0008

Costel Vânătoru: ”Eu am sperat că se poate rezolva altfel, mai ales că vorbim de un proiect național, un proiect științific, un proiect pentru țară, nu un proiect politic. De aceea, de când am plecat la drum am atras atenția că nu trebuie să-l privim ca un proiect politic, ci toate partidele politice să înțeleagă necesitatea acestei Bănci de Gene, importanța ei și, sigur, să o sprijine, nu să facem capital electoral. Din păcate, vedeți că nu s-a ținut cont de mesajul dat încă de la înființare și iată că s-au luat măsuri politice asupra acestei Bănci de Gene care ajunsese în pasul de punere în funcțiune. Reușisem să angajăm oamenii după organigramă, să facem achizițiile, să deblocăm tot ceea ce trebuia pentru a funcționa. (…) Din păcate, s-a stopat toată această muncă și ne-am întors la momentul zero – a trebuit să repariem în cercetare cercetătorii care au fost angajați, salariații și să returnăm aparatura care se afla în drum spre Bancă”, a precizat directorul demis al Băncii de Gene din Buzău.

Acesta și-a exprimat, de asemea, speranța cu privire la continuarea proiectului, pe care îl consideră absolut necesar pentru țară. ”Sper ca acest proiect să continuie, cu mine sau fără mine, pentru că îl consider un proiect necesar pentru țară, vorbim de sănătatea și siguranța alimentară a unei țări. Eu puteam să donez munca mea de peste 30 de ani, o muncă în care am obținut peste zece mii de genotipuri în colecția mea personală, pe care doream să o dau statului român. Voiam să fie o donație a mea pentru statul român, ca aceste resurse pe care eu le-am achiziționat de-a lungul timpului din pasiune, să le dau statului român și să fie în patrimoniu, ca să poată fi utilizate de generațiile viitoare. Din păcate nu s-a înțeles acest lucru”, a mai adăugat Vânătoru.

Nici noul director desemnat al Băcnii de Gene de la Buzău nu înțelege decizia. Contactat telefonic de AGRO TV, fostul director al AFIR, Adrian Chesnoiu, a făcut următoarele precizări:

”Toată experiența mea profesională o pot pune în slujba instituțiilor statului și a României, atâta timp cât vizează domeniile mele de activitate și de competență.

Am condus Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (…) iar ca eu să coordonez activitatea unui cercetător de renume mondial cum este prof. Costel Vânătoru, nu știu în ce condiții și ce atribuții ale fișei postului meu pot viza o astfel de activitate. Duc la îndeplinire ordinul ministrului, pentru că este ordonator de credite, dar conform atribuțiilor mele din fișa postului, în niciun caz cu atribuții adăugate.

Se emisese un ordin de demitere a dânsului (n.r. Costel Vânătoru) înainte, și apoi a venit acel ordin de delegare, dar nemaifiind conducere la Banca de Gene, pentru că postul de director este neocupat, ei fiind în plin proces de dezvoltare instituțională, nu știu cine ar putea să elaboreze acea strategie”, a precizat Adrian Chesnoiu.

De partea cealaltă, Ministerul Agriculturii a transmis că schimbarea din funcţie este atributul exclusiv al ordonatorului de credite. Mai mult Potrivit Ministerului, Banca de la Buzău, înfiinţată în septembrie 2019, ar fi trebuit să aibă până acum o strategie de dezvoltare, care nu a fost realizată de către directorul demis: „Se aşteaptă de la noul director să ducă la îndeplinire aceste prevederi”, a precizat MADR în comunicatul remis AGRO TV.

Banca de Gene de la Buzău este un proiect pentru care Costel Vînătoru s-a luptat de ani buni. În valoare de 65 de milioane de euro, demersul este unul menit să salveze soiurile românești.

Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare și lucrează în horticultură de mai bine de 30 de ani. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II. Mai mult, acesta a fost numit ”Omul Anului” în 2019, la Buzău.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole