Protejati-va livezile! Cum scapati de cancerul bacterian al pomilor fructiferi

Când auzim termenul de cancer, ne gândim imediat la tumorile care îi afectează pe oameni, însă, această afecțiune apare și în rândul copacilor.

Cancerul bacterian (Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens) este o boala grava si periculoasa intalnita atat in pepiniere, scoli de vita de vie cat si in cultura (livada, gradina, podgorie, parcuri). Cancerul bacterian este intalnit la un numar mare de plante lemnoase (pomi, vita de vie, arbori si arbusti ornamentali) dar si la unele plante erbacee.

Biologia si Transmiterea cancerului bacterian

Cancerul bacterian este rezultatul prezentei bacteriei Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens pe ranile umede ale plantelor.

Bacteria (Agrobacterium tumefaciens) rezista in sol o perioada lunga (peste 5 ani) si infecteaza plantele prin rani proaspete si umede.

Bacteria se raspandeste cu usurinta atat in sol cant si de la o planta la alta prin unelte, instrumente, utilaje, daunatori din sol si prin plante infectate sau plante proaspat infectate (fara ca planta la plantare sa prezinte semne de infectie vizibile).

Plante atacate:

  • pomi fructiferi – mar, par, piersic, migdal, cires (Vezi fig. 2-3), etc.;
  • arbusti fructiferi –  zmeur, etc;
  • vita de vie (Vezi fig. 4-5);
  • arbori si arbusti ornamentali;
  • trandafiri;
  • flori si alte plante erbacee.

Semnele bolii (simptome)

Datorita prezentei bacteriei in special pe radacini, colet sau zona punctului de altoire (vita de vie), pe acestea apar formatiuni canceroase (Vezi fig.) datorate dezvoltarii necontrolate a celulor din zonele infectate de bacterie (Agrobacterium tumefaciens). Mai intai tumorile sunt mici si netede, dupa care treptat  cresc si capata un aspect rugos (Vezi fig.).

Pomii afectati stangeaza din crestere, se debiliteaza, frunzele se ofilesc (in perioadele mai calde de vara) si recoltele sunt afectate cantitativ si calitativ.

Prezenta bacteriei in pepiniera este extrem de pagubitoare intrucat poate afecta un numar mare de plante, provocand pierderi importante.

Masuri  de preventie

  • Controlul atent al plantelor ce intra (portaltoi) si ies din pepiniere;
  • Verificarea atenta a plantelor inainte de plantare (zona radacinilor, coletului, etc.)
  • Dezinfectarea uneltelor si instrumentelor cu: Virkon S, Hipoclorit de sodiu (Domestos), Formol, etc.;
  • Plantele afectate se distrug prin ardere;
  • Puietii se pot dezinfecta prin imbaierea radacinilor cu piatra vanata (Sulfat de Cu) in concentratie de 1 %;
  • Rotatia culturilor in pepiniere si cultivarea timp de 4-5 ani a porumbului;
  • Achizitionarea plantelor cu certificat fitosanitar si buletin de analiza ca plantele sunt libere de boli si daunatori.
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult