PROTEJAREA SMOCHINULUI PE TIMP DE IARNA

Smochinul are o rezistență redusă la temperaturi de -12 sau -15 grade Celsius și de aceea, se impune protejarea acestuia pe timp de iarnă, după căderea frunzelor și coacerea lemnului.

Ca regulă generală, toți arbuștii de smochin care au înălțimi mai mici de 1 metru, se protejează pe timpul iernii, se adună ramurile, se leagă cât mai strâns, se înfășoară în pânză de sac de iută sau pâslă (pânză specială de protecție), se leagă bine și se acoperă totul cu coceni de porumb iar la bază se pune un strat de paie.

O altă metodă de protecție constă în aplecarea și acoperirea acestora cu paie, coceni, gunoi de grajd, într-un strat de 20-30 cm. În ambele cazuri, lasati un loc prin care sa respire, altfel se va sufoca.

În zonele mai calde, smochinii se acoperă cu rogojini iar în zonele mai reci ramurile se acoperă cu un strat de 10-15 cm de pământ pentru o protecție sigură.

De asemenea, se plasează capcane împotriva șoarecilor, iar dacă temperaturile cresc materialele de protecție se desfac pentru a evita clocirea mugurilor.

Atenție!

În protejarea smochinului nu folosiți folie de plastic, pentru că, se crează condens, care favorizează apariția mucegaiului. Puteți folosi, în schimb, folii speciale anti îngheț.

Smochinii se desfac după ce înghețurile târzii au trecut. Pentru o rezistență mărită la ger smochinul se fertilizează cu forfor și potasiu. Dacă din nefericire smochinul a înghețat complet, nu vă panicați, se vor forma alți drajoni pe care îi puteți forma și ingriji pentru a obține o nouă plantă.

Smochinul in giveci

Daca va doriti un smochin si nu aveti curte, il puteti avea la ghiveci.

Smochin in ghiveci

Toamna ghiveciul este mutat in interior, într-un loc luminos.

Daca doriti sa ierneze afara, trebuie sa pregatiti cu atentie ghiveciul. Acesta va fi captusit cu stiropor si introdus apoi intr-un alt container mai mare din lemn sau alt material izolant. Partea aeriana se izoleaza la fel ca o planta ce creste afara iar la baza se aseaza un strat de paie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole