Protejarea albinelor: o nouă cale de urmat pentru evaluarea riscurilor

EFSA a făcut un pas major înainte în eforturile sale de a contribui la inversarea declinului polenizatorilor de insecte în Europa, propunând o nouă abordare a evaluării riscului de mediu (ERA) a albinelor.

Un nou aviz științific, solicitat de Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a Parlamentului European, stabilește un cadru integrat și holistic pentru evaluarea efectelor combinate ale factorilor de stres multipli asupra albinelor, cunoscut sub numele de MUST-B.

Bernhard Url, directorul executiv al EFSA, a declarat: „Acesta este un raport important pentru toți cei care doresc să păstreze ecosistemele bogate ale Europei, în centrul cărora se află nu numai albinele, ci toți polenizatorii noștri de insecte. Acesta stabilește o viziune clară pentru transformarea modului în care evaluăm riscurile de mediu pentru polenizatori din UE.

„Mulțumim Parlamentului European pentru că ne-a oferit ocazia de a aduce această contribuție importantă la strategiile ambițioase ale UE pentru stimularea durabilității și diversității.”

Simon More, președintele grupului de lucru MUST-B, a declarat: „Am muncit din greu pentru a oferi ceea ce credem că este o propunere inovatoare, gânditoare, care va avansa atât teoria, cât și, cel mai important, practica evaluării riscurilor de mediu. Este deosebit de îmbucurător faptul că am reușit să facem acest lucru în cooperare cu părțile interesate importante, cum ar fi apicultorii. ”

Avizul MUST-B propune o abordare bazată pe sisteme care combină sistemele de modelare și monitorizare pentru ERA a factorilor de stres multipli, precum pesticide și alte substanțe chimice de mediu, paraziți și boli, precum și factori precum disponibilitatea alimentelor, clima și practicile de gestionare a apiculturii. 

- Publicitate -

Modelare și date

Modelul se bazează pe un simulator de colonii de albine, numit ApisRAM, care evaluează fie pesticidele unice, fie multiple, în interacțiune cu alți factori de stres și factori. ApisRAM este încă în curs de dezvoltare, dar va fi gata de utilizare în evaluarea riscului de pesticide în următorii doi sau trei ani.

Privind mai departe, ApisRAM va face posibilă evaluarea efectelor rezultate din expunerea la amestecuri chimice mai complexe, trecând dincolo de abordarea de evaluare a unei singure culturi / pesticide unice pentru a reflecta complexitatea mediului în care trăiesc albinele. De asemenea, va fi posibil să se evalueze efectele cronice, subletale și la nivel de colonie ale mai multor substanțe chimice, pe baza recomandărilor EFSA privind evaluarea riscului la amestecuri chimice.

Modelul va fi alimentat în viitor prin colectarea de date în timp real de la stupii de albine santinelă echipați cu senzori. Inițial, va utiliza datele colectate din proiectele de colectare pe teren finanțate de EFSA în Danemarca și Portugalia – reprezentând respectiv zonele climatice din nordul și sudul Europei – care vor deveni disponibile anul acesta.

Părțile interesate

Părțile interesate vor juca un rol esențial în colectarea și schimbul de date accesibile, fiabile și armonizate, condus de Parteneriatul UE Bee, care în următoarele luni își va lansa prototipul de platformă de date bazat pe conceptul „bee hub”.

Parteneriatul include reprezentanți ai asociațiilor apicole, veterinare și agricole din UE, mediul academic, ONG-uri și industrie.

Pe lângă încorporarea punctelor de vedere ale părților interesate prin intermediul parteneriatului UE pentru albine, avizul MUST-B ia în considerare și contextul social mai larg, prin cercetări specifice efectuate cu apicultori în anumite țări ale UE.

O abordare bazată pe sisteme a evaluării riscului de mediu a factorilor de stres multipli la albinele

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole