Propunere RADICALĂ din partea unui fermier: ”Să se dea subvenții doar de la 10 hectare în sus”

fonduri europene Ministerul Agriculturii legumicultori subvențiile APIA microgranturi mită micii fermieri guvernanti subvenția apia la hectar, sprijin

De ani de zile se vorbește despre asocierea fermierilor în cooperative agricole ca fiind cea mai bună soluție pentru eficientizarea costurilor și maximizarea profiturilor. Totuși, deși totul sună bine în teorie, mulți fermieri sunt încă neîncrezători în această soluție. 

Din acest motiv, apar și opinii din ce în ce mai radicale; dacă nu se poate în mod voluntar, atunci statul ar trebui să găsească o soluție să oblige fermierii să formeze cooperative, susține fermierul Cornel Ciocan din județul Olt.

Potrivit acestuia, subvențiile APIA ar trebui să fie acordate, pentru început, doar celor care lucrează peste 10 hectare de teren.

”Eu aș lua o măsură foarte urgentă și concretă: subvențiile să se aloce de la 10 hectare în sus, iar peste 5 ani, de la 50 de hectare în sus. Și atunci se asociază toată lumea, își creează cooperative, își controlează costurile, va fi mult mai bine. Așa, de bună voie sau electoral, se pare că nu se poate”, a subliniat Corel Ciocan.

Fermierul din Olt susține că printr-o astfel de măsură nu doar că s-ar stimula asocierea fermierilor și comasarea terenurilor agricole, ci s-ar eficientiza și modul de lucru al APIA.

”Dacă s-ar da de la 10 hectare în sus, toată lumea s-ar asocia cu vecinii, care au 3 hectare, 5 hectare, să facă 10 hectare. Se comasează suprafețele, iar APIA reduce fermierii de la 700.000, la 200.000, și ei lucrează mai puțin, și costurile sunt mai mici. E simplu”, a precizat Cornel Ciocan în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 răspunsuri

  1. Eu zic sa se dea subvenții și beneficii din bugetul statului doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale ăștia cu 10 ha sunt rozatori de subvenții

  2. Sa spunem de unde ura asta a fermierilor, sunt cetățeni care nu vor sa dea terenul în arenda cu contact la fermierii ci și-l trece el la apia sa încaseze subvenții iar terenul de fapt îl lucrează fermierii. Totul pleacă de la arenda mizerabilă pe care o oferă fermierii, este un monopol statulnu vede, se inteleg toți fermierii între ei oferă 400 sau 500 de kg la ha fără sa plătescă impozitul pe acel teren iar fermierii încasează subvenții de minim 250 de euro pe ha . Corect ar fi cine merge la primărie sa ceară adeverință ptr apia pe un teren să plătească impozitul pe acel teren iar nivelul arendei sa fie cât nivelul subvenției. Fermierii evazionisti avari lacomi nesimțiți au distrus satele au alungat tinerii peste hotare au făcut averi colosale de pe terenul țăranilor amărâți. Mergeți la țară sa vedeți ce averi colosale au adunat fermierii ce jepane de sute de mii de euro bucata rog pe aceasta cale sa redacția să facă un reportaj de la țară cu ce spun țăranii despre fermierii și ce averi au adunat din subvenții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

Banner KWS

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.