28 septembrie 2021 - 01:30

Propunere legislativă: Sancțiunile ANAF asupra contribuabililor ar putea fi anulate, în anumite cazuri

lei_baniParlamentarii vor ca Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să fie obligată să îndrume firmele, persoanele fizice autorizate (PFA) și alți contribuabili să-și remedieze neregulile constatate de inspectorii fiscali, în caz contrar eventualele sancțiuni aplicate urmând să fie anulate. Aceste măsuri sunt prevăzute într-o propunere de modificare a Codului fiscal depusă la Parlament, de către un fost ministru.

Initiațiva legislativă, depusă de senatorul PNL Traian Igaș, fost ministru de Interne, prevede introducerea în Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a dreptului contribuabililor de a fi consiliați și îndrumati în procedurile fiscale.

În prezent, Codul de procedura fiscala prevede deja, la art. 9, „Dreptul de a fi ascultat”. Prin această prevedere existentă în lege, „înaintea luării deciziei, organul fiscal este obligat să asigure contribuabilului/ plătitorului posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la faptele și împrejurarile relevante în luarea deciziei”.(Integral pe alba24.ro)