PROPRIETATE PRIVATĂ! Cum se blochează cu tupeu drumul public între două comune

Se întâmplă în județul Botoșani. Și-a declarat proprietate privată, pe un drum public!

Un drum public care leagă două comune este „sechestrat” la propriu și considerat proprietate privată de cel care a cumpărat terenul, prin mijlocul căruia ar trebui să circule oamenii și mașinile.. Deși pare incredibil, totul se întâmplă cu adevărat, iar autoritățile din zonă ridică din umeri, declarându-se neutincioase.

Proprietarul pământului are chiar și camere de supraveghere montate pentru a-și controla „proprietatea privată”!

Despre ce este vorba, aflați aici, într-un material realizat de Ovidiu Ghinea, pentru emisiunea Portret de fermier, de la Agro tv.

Un cetățean din județul Botoșani a închis un drum care leagă două comune, cu stîlpi de fier și a pus o pancartă pe care scrie „Stop! Trecerea oprită. Proprietate privată!”

Incredibilul se produce pe drumul care leagă comuna Bălușeni, de comuna Sulița din județul Botoșani.

Prezent în zonă, pentru a documenta și filma o ediție a emisiunii Portret de fermier, Ovidiu Ghinea a fost sesizat de fermierii din apropiere, care trebuie să ocolească pământurile „proprietarului de drum public” pentru a putea ajunge să-și lucreze pământurile sau să-și hrănească animalele.

Mihai Țurcanu, fermier ce deține pământuri în vecinătatea drumului „sechestrat” a povestit că autoritățile sunt neputincioase în fața faptelor cetățeanului, întrucât acesta și-a instalat camere supraveghere într-un autoturism abandonat pe marginea drumului, pentru a controla perimetrul împrejmuit.

„Ăsta este drumul de care eu și ceilalti proprietari de pământuri ar trebui să ne deservim. Eu trebuie să merg pe proprietatea altor oameni ca să pot ajunge la pământul meu, livada mea, la animalele mele, să le pot da apă și mâncare”, spune Mihai Țurcanu.

Cetățeanul care a cumpărat terenul, prin mijlocul căruia șerpuiește drumul comunal, crede că a cumparat și drumul. Așa că a instalat fix la intratre mai mulți stîlpi de fier, pentru ca nimeni să nu-i poată încălca „proprietatea”!

„L-a barat prin acești pari, invocând că este proprietate privată, fără să aibă intabulare. Și, după câte se pare, autorităților locale le este frică să intervină. Pentru că a lăsat o mașină aici, cu camere de supraveghere, alimentate probabil de la priza de brichetă a mașinii…să filmeze dacă cineva…știu eu, îi afectează bunul, probabil…”, declară uimit Mihai Țurcanu.

Nimic nu poate trece printre stălpii montați în drum. Potrivit loalnicilor, sunt oameni care nici nu știu încă despre isprava proprietarului și chiar se tem că aceștia ar putea avea întâmplări și suprize neplăcute, mai ales noaptea, dacă înceacă să tranziteze zona, ca să meargă acolo unde au treabă.

„Drumul este drum public, din generație în generație. Leagă două comune: comuna Bălușeni – localitatea Bălușenii Noi, de comuna Suița – satul Sulița. Este drumul cel mai scurt pentru cei care au pământuri aici și pentru cei care vor să treacă dintr-un sat în altul”, ne spune Mihai Țurcanu.

„Mi se pare incredibil și ceva exagerat…indiferent câți bani ai! Nu se poate să barezi pur și simplu drumul, fără să-ți pese de ce efecte negative poți să creezei asupra celorlalți, care până la urmă trebuie să-și cultive pământurile…”, spune Mihai Țurcanu.

Și asta nu e tot! De partea cealaltă a drumului, la ieșire, același „proprietar de drum public” a îngustat drumul sub 2 metri lățime, iar utilajele agricole practic nu mai pot trece, pentru că nu mai încap pe drum.

„Acum o lună de zile, drumul era de 5 metri, iar Primăria Sulița intervenea asupra drumului cu utilaje speciale pentru a-l îndrepta și a-l amenaja, pentru că periodic aluviunile îl degradează”, a declarat Mihai Țurcanu

Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea dacă cineva a discutat cu repectivul cetățean, Mihai Țurcanu a spus că a încercat chiar el să aibă o discuție cu proprietarul, dar acesta i-a dat indicații pe unde poate să ocolească zona, pentru a ajunge unde are nevoie, adăugând că a luat decizia de a-și proteja singur toate proprietățile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole