23 octombrie 2021 - 11:09

Promoțiile din supermarketuri, pagubă pentru apicultori

După un an de muncă extrem de greu, cu pierderi și cheltuieli suplimentare, crescătorii de albine au întâmpinat dificultăți și la momentul comercializării. Concurența neloială din partea supermarket-urilor reprezintă pentru apicultori una dintre cele mai mari dezamăgiri.

Producătorii spun că ei nu pot concura cu marile magazine care au produse apicole la prețuri foarte mici, fiind aduse din import. Diferența de prețurile practicate de apicultori și marile magazine s-a adâncit și mai mult în perioada sărbătorilor, când sunt practicate și tot felul de promoții.

”Aici e drama apiculturii românești. Prețul mierii este făcut de marile magazine care aduc miere din țări exotice, din țări din Africa, la niște prețuri cu care noi nu putem concura. Cred că în câțiva ani apicultura nu va mai fi o apicultură de profesioniști, va fi o apicultură de weekend”, a spus un apicultor din Buzău.

Ei spun că cel mai mic preț practicat de apicultori este în jur de 25 de lei pentru mierea polifloră, însă în această perioadă supermarketurile au venit cu promoții astfel încât un kilogram de miere a putut fi cumpărat aproape la prețul unui kilogram de zahăr.

”Noi dăm un kilogram de miere polifloră cu 25 de lei, iar cea de salcâm cu 40 de lei. Marile magazine vând cu 10% mai puțin. Se urmărește să fim distruși. În ultimele zile au fost campanii care au avut miere la prețuri aproape de prețul unui kilogram de zahăr. Nu putem concura cu așa ceva”, a explicat Dragoș Gavrilă.