PROMISIUNE pentru fermieri: Minim 150 de euro pe hectar calamitat de seceta

„Guvernul României va oferi despăgubiri fermierilor afectaţi de seceta prin care a trecut ţara. Ne dorim ca suma să fie minimum 150 de euro pe hectar”, a declarat George Stângă, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Senatul României şi liderul PNL Galaţi, pentru viata-libera.ro.

Seceta care a pârjolit culturile agricole îi pune la grea încercare pe fermierii care au investit în suprafeţele de teren. Aceştia aşteaptă acum sprijin din partea Guvernului României, iar senatorul George Stângă promite că îl vor primi.

Acesta este convins că actualii guvernanţi „s-au mişcat bine” până în acest moment în evaluarea suprafeţelor calamitate. Politicianul a precizat că au fost constituite comisii la nivel judeţean, formate din reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ai Direcţiei Agricole şi ai primăriilor, care au întocmit procese verbale pe teren, au centralizat informaţiile şi le-au trimis la nivel central. Conform evaluărilor în derulare, aproximativ 1,3 milioane de hectare sunt afectate de secetă, dar autorităţile se aşteaptă ca suprafaţa calamitată să ajungă la 1,5 milioane de hectare.

Datele pentru judeţul Galaţi nu au fost procesate în totalitate, spune George Stângă. Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, până duminică, 24 mai, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Galaţi centralizase datele din teren pentru 63.517 hectare, iar conform proceselor-verbale rezultate în urma verificărilor au fost declarate calamitate de seceta pedologică nu mai puțin de 53.529 de hectare, reprezentând 84 la sută din total.

„Ne propunem ca pe 15 iunie să avem o imagine clară, pentru a putea stabili cuantumul despăgubirilor”, declara ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă susţinută la finele lunii trecute.

- Publicitate -

Întrebat despre cuantumul despăgubirilor, George Stângă ne-a declarat că suma va fi de minimum 150 de euro pe hectar: „Suma de 150 de euro va ajunge la fermieri pentru fiecare hectar calamitat. Suntem convinşi că, într-o perioadă scurtă de timp, aceste resurse pe care le va acorda statul român vor ajunge la fermieri”, a mai spus senatorul Stângă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole