Proiectul URIAȘ care reunește toți oierii din România

Într-o comună din județul Olt se pun bazele unui proiect de anvergură, care ar putea schimba fața oieritului din România, prin crearea unui nou mod de valorificare a producției din această ramură a zootehniei. Astfel, țara noastră va avea cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa, care ar putea fi inaugurată pe parcursul anului următor.

Potrivit antreprenorului care a pus bazele acestui proiect, Cristian Mercioniu, fabrica va procesa în jur de 25.000 de tone de lână anual, iar fiecare gram de lână colectată va fi transformat în produs finit, fiind o fabrică cu zero reziduuri. Planul este deja pus la punct în cele mai mici detalii, de la tundere oilor, până la depozitarea, transportul și procesarea lânii.

”Investiția va fi amplasată în județul Olt, în comuna Făgețelu, este la 39 km de Pitești. Fabrica va avea o suprafață de 12.150 metri pătrați, va fi probabil singura fabrică din România cu reziduuri zero, adică intră materia brută și ies numai produse finite. Prin spălarea lânii, în mod normal se pierde 50% din cantitatea de lână, dar extrăgând lanolina și folosind reziduurile de la spălare pentru a face peleții pentru agricultură, partea de îngrășământ organic, practic nu se pierde nimic.

Deci facem îngrășământ, extragem lanolina și facem izolații de mai multe tipuri. În business plan avem o listă de 57 de produse. Am mizat pe o cantitate de 25.000 de tone de lână brută. Inițial le-am propus fermierilor să cumpărăm lâna, prețul propus de noi era rezonabil pentru mine ca investitor, dar mult sub cheltuielile pe care ei le aveau cu tunsul. Atunci, gândind la bunăstarea întregului ecosistem, am spus că asigur eu tunsul, angajez 1.000 de oameni anual, sezonieri, și tundem 10 milioane de oi din România în 2 luni. Ne asumăm și costul, și munca, și logistica, fermierul trebuie doar să vină cu oile”, a precizat Cristian Mercioniu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.

Sigur, proiectul nu ar putea fi viabil fără participarea oierilor, iar o parte dintre aceștia și-au declarat deja public interesul pentru acest proiect.

”Toată această fabrică ne va ajuta să ridicăm balanța comercială la oierit, care va ajunge cel mai rentabil sector din agricultură. Nu numai să luăm bani din vânzarea mieilor în afară”, a subliniat Constanța Ștefan, președintele Asociației Agricole Țara Loviștei.

- Publicitate -

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole