16 iunie 2021 - 11:16

Proiectul “DNA-ul Padurilor”, adoptat de Camera Deputatilor

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 13 mai 2020, proiectul de lege privind înființarea „DNA-ului Pădurilor” care are drept scop lupta împotriva infracțiunilor împotriva mediului înconjurător.  Proiectul de lege inițiat de USR a fost aprobat cu 200 voturi “pentru”, 107 abţineri şi 4 împotrivă și va fi supus votului în Senat care este for decizional. Potrivit deputatului USR Stelian Ion, co-iniţiator al proiectului de lege, o astfel de structură ar responsabiliza organele judiciare în a face cercetări, a face anchete, a dispune tragerea la răspundere a celor care încalcă cele mai elementare norme de convieţuire.

România are probleme de mediu, atât în ceea ce priveşte tăierile ilegale de păduri, cât şi protecţia fondului cinegetic sau a altor elemente ale naturii, precum apa, solul, aerul. „E foarte important să facem front comun. Guvernul, care acum are altă viziune, sper să sprijine această direcţie înţelegând că prin rapoartele pe care această structură le va da anual, prin faptul că va trebui să ne arate ce a făcut, va responsabiliza parchetul şi rezultatele nu vor întârzia să vină. Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre românii care îşi doresc să trăiască într-o ţară în care mediul să fie respectat”, a declarat deputatul Stelian Ion, membru în Comisia juridică.

Preşedintele USR, Dan Barna, a subliniat că sunt necesare legi şi instituţii care să trateze problemele „pe măsura gravităţii” lor. „Pierdem anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de păduri. Un miliard. Şi riscăm pierderea a sute de mii de euro în urma procedurilor de infringement. Şi, mai ales, se pierd vieţi. Oameni ucişi de aerul otrăvit sau oameni îmbolnăviţi de aerul otrăvit din oraşele mari ale României, inclusiv în Bucureşti. Din această perspectivă, raportul cost-beneficiu este net în favoarea DNA-ului pădurilor. Cer – şi am toată încrederea – că Guvernul va implementa legea după ce va fi votată”, a precizat Dan Barna, citat de Agerpres.ro.