Proiectul „Adoptă un sat”, un proiect de valorificare a satului românesc

sat_pamantProiectul „Antreprenorești – Adoptă un sat” încearcă să stopeze exodul populației din mediul rural și să valorifice satul românesc, a declarat, joi, președintele Fundației Romanian Business Leaders, Mihai Marcu.
„Încercăm să apropiem cele două Românii, cea integrată în Uniunea Europeană, de dinăuntru cercului Carpatic, cu cea de dincolo de cercul carpatic, fără investiții, fără viitor pentru tineri. Există statistici care arată că anual 80.000 de români părăsesc satele în care s-au născut pentru un trai mai bun în afara țării ceea ce înseamnă că țara pierde 24 de comune în fiecare an. Grupul de lucru care va dezvolta acest proiect va lucra numai pe bază de voluntariat și va încerca să apropie comunitățile rurale din mediul urban”, a spus Mihai Marcu.
Prima etapă a proiectului va debuta pe 14 iunie, la Pitești, unde vor participa reprezentanți ai 30 de comunități din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova și Vâlcea. La sfârșitul selecției din 2016 patru comune din județele Argeș, Prahova, Buzău, Teleorman, Dâmbovița, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Tulcea, Olt, Gorj, Constanța, Galați, Vrancea, Vâlcea și Dolj vor beneficia de planul de dezvoltare pentru perioada 2017 — 2020.
„Vom lucra împreună cu reprezentanții autorităților locale și centrale pentru a găsi soluțiile cele mai bune de implicare a tinerilor în activități de tip antreprenoriale. Aceste activități nu trebuie să vizeze doar afacerile de tip agro ci și pe cele din turism și din domenii conexe. Am încercat să selectăm comune cu peste 3.000 de locuitori, care să aibă mulți copii care să trăiască în România după ce își termină studiile. Vom încerca ca aceștia să devină viitori antreprenori în mediul rural”, a spus Mihai Marcu.
Conform statisticelor RBL, 73% dintre fermieri trăiesc în exploatații de subzistență, iar 97% din totalul de 3 milioane de fermieri nu sunt eligibili în Programul Național de Dezvoltare Rurală. Doar 1% dintre fermierii români sunt membri ai unei asociații față de 50% cât este media Uniunii Europene. Conform RBL agricultura românească s-a restructurat lent și nesemnificativ. Media suprafeței exploatate agricol a crescut în 10 ani cu doar 0,35 hectare, iar segmentul de ferme medii (între 10 și 100 hectare) are o pondere de doar 1,8% ca număr din totalul suprafețelor agricole naționale. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole