Proiectele de infrastructură rurală, blocate de popândăi!

În România, dezvoltarea infrastructurii din mediul rural nu se lovește doar de lipsa de bani sau, uneori, de lipsa de interes, ci este împiedicată chiar și de popândăi!

Astfel, primăria comunei Manoleasa din judeţul Botoşani a fost nevoită să modifice proiectul pentru construirea unei staţii de epurare din cauza populaţiei de popândăi de pe raza localităţii, relatează AGERPRES.

Primarul comunei, Cristinel Aroşculesei, spune că nu a primit avizele pentru construirea staţiei de epurare de la Manoleasa penru că pe raza localităţii s-ar regăsi una dintre ariile protejate în care trăiesc popândăii.

Drept urmare, administraţia locală s-a văzut nevoită să construiască staţia de epurare în localitatea Sadoveni, la şapte kilometri distanţă de Manoleasa. Bineînțeles cu niște costuri mult mai ridicate.

„Ni s-a spus că, din cauza popândăului, nu se poate construi staţia de epurare la Manoleasa, pentru că acolo e o arie protejată. (…) Staţia nu am mai făcut-o acolo, ci am mers şi am făcut-o pe malul Prutului, dar ne-a costat nişte bani în plus. (…) Am mers şi am făcut-o la Sadoveni, dar am făcut şi o staţie de pompare pentru a duce apele uzate la şapte kilometri”, a declarat Cristinel Aroşculesei.

Primăria comunei Manoleasa beneficiază de un proiect cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL II, dar banii alocați nu acoperă și costurile relocării stației de epurare la 7 kilometri distanță de locul prevăzut inițial.

„În loc să îmi mai fac prin proiectul acela apă şi canal în încă un sat, ne-am făcut extinderea spre Sadoveni. Dacă primeam avizele şi mă lăsau să fac staţia de epurare la Manoleasa, totul era ok, dar aşa …”, s-a plâns primarul. „Comunitatea pierde enorm de mult de pe urma popândăului”, a adăugat el.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), în județul Botoşani există una dintre cele mai mari populaţii de popândăi din România,. Mamiferul este o specie ocrotită de lege, iar la nivelul judeţului Botoşani există trei arii naturale protejate în care trăieşte popândăul.

Una dintre acestea este „Aria protejată ROSCI 0417” de la Manoleasa care a fost constituită în 2016, prin ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, și care se întinde pe o suprafaţă de 103,9 hectare. Pe contul oficial de Facebook al ANANP se arată că aria protejată de la Manoleasa „a fost declarată sit de importanţă comunitară în vederea conservării populaţiei de popândău, specie de interes comunitar care necesită o protecţie strictă”.

În afară de zona Manoleasa, în județ, popândăii mai pot fi întâlniți în ariile naturale protejate de la Albeşti, Cordăreni- Vorniceni şi Dealu Mare-Hârlău.

Conform reprezentanților ANANP, principalele măsuri pentru protejarea popândăilor sunt instituirea unui regim raţional de păşunat pe suprafaţa sitului, combaterea eroziunii solului, interzicerea depozitării deşeurilor, dar şi interzicerea dezvoltării infrastructurii, cu excepţia celei de vizitare, a îmbunătăţirilor funciare necesare, a adăposturilor temporare, a umbrarelor pentru animale şi a surselor de apă potabilă.

Popândăul este un mamifer de talie relativ mică, de aproximativ 20 centimetri, având corpul adaptat traiului în galeriile săpate în pământ. În cadrul sitului, galeriile se întâlnesc pe suprafeţe ce au pantă uşor înclinată, cu grad scăzut de eroziune.

Sursa foto: Primăria Manoleasa / Facebook.com

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole