Proiecte de peste 2 milioane euro din fonduri europene – Soluția: cooperativa

Asocierea într-o cooperativă poate reprezenta o oportunitate de accesare mai facilă a fondurilor europene pentru fermierii români. Exemplul îl dă Gabriel Varga, fermier din județul Arad, membru fondator a două cooperative – una în sectorul vegetal, iar cealaltă în sectorul zootehnic.

Acesta a fost invitatul lui Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Portret de fermier” și ne-a vorbit despre avantajele asocierii într-o cooperativă agricolă.

”Eu lucrez o suprafață de 700 de hectare. Sunt președintele cooperativei Varidor, undea avem o suprafață de 1.300 de hectare. În 2018 am început să ne adunăm, în momentul actual suntem 11 persoane în cooperativă. Cultivăm orz, grâu, rapiță, floarea soarelui și porumb. Începutul a fost foarte greu, am pornit cinci oameni, dar după ce s-au văzut avantajele cooperativei – vânzările, plata impozitelor – a fost un pic mai simplu.

Am reușit să depunem un proiect pe un siloz de 6.000 tone, în valoare de 2,1 milioane de euro; am mai făcut un proiect pe măsura 9.1, prin care am reușit să atingem 380.000 euro. (…) Sunt membru fondator și al cooperativei Lacto Vest, am și o fermă de vaci de 100 de capete, pe care vreau să o modernizez în viitor, pentru că marea problemă sunt oamenii”, ne-a spus Gabriel Varga.

Pentru a afla mai multe detalii despre implementarea proiectelor prin cooperative, despre dificultățile întâmpinate, dar și despre starea actuală a culturilor din județul Arad, vă invităm să urmăriți integral emisiunea ”Portret de fermier” pe canalul de youtube Agro TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole