8 decembrie 2021 - 13:58

Proiecte de peste 2 milioane euro din fonduri europene – Soluția: cooperativa

Asocierea într-o cooperativă poate reprezenta o oportunitate de accesare mai facilă a fondurilor europene pentru fermierii români. Exemplul îl dă Gabriel Varga, fermier din județul Arad, membru fondator a două cooperative – una în sectorul vegetal, iar cealaltă în sectorul zootehnic.

Acesta a fost invitatul lui Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Portret de fermier” și ne-a vorbit despre avantajele asocierii într-o cooperativă agricolă.

”Eu lucrez o suprafață de 700 de hectare. Sunt președintele cooperativei Varidor, undea avem o suprafață de 1.300 de hectare. În 2018 am început să ne adunăm, în momentul actual suntem 11 persoane în cooperativă. Cultivăm orz, grâu, rapiță, floarea soarelui și porumb. Începutul a fost foarte greu, am pornit cinci oameni, dar după ce s-au văzut avantajele cooperativei – vânzările, plata impozitelor – a fost un pic mai simplu.

Am reușit să depunem un proiect pe un siloz de 6.000 tone, în valoare de 2,1 milioane de euro; am mai făcut un proiect pe măsura 9.1, prin care am reușit să atingem 380.000 euro. (…) Sunt membru fondator și al cooperativei Lacto Vest, am și o fermă de vaci de 100 de capete, pe care vreau să o modernizez în viitor, pentru că marea problemă sunt oamenii”, ne-a spus Gabriel Varga.

Pentru a afla mai multe detalii despre implementarea proiectelor prin cooperative, despre dificultățile întâmpinate, dar și despre starea actuală a culturilor din județul Arad, vă invităm să urmăriți integral emisiunea ”Portret de fermier” pe canalul de youtube Agro TV.