O echipă de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a câștigat în decembrie 2015 un proiect internațional de cercetare pentru studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet și alte maladii, pe axa JPI Food and Health.
Universitatea este partener, alături de instituții de profil din alte cinci țări, în cadrul consorțiului câștigător care ar fi trebuit să realizeze noile alimente.
Din păcate pentru universitarii clujeni, după doi ani de la câștigarea proiectului, și după ce inițial ANCSI a agreat proiectul, dar a amânat de câteva ori găsirea unei soluții pentru susținerea acestuia, acesta „a căzut”.
Autoritatea a anunțat că nu a aprobat finanțarea proiectului. „în acord scrie că România poate finanța astfel de proiecte, dar că nu este obligată să o facă”, spune deputatul clujean Sorin Moldovan, care a sărit în apărarea cercetătorilor.
În aceste condiții, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI) vine cu o decizie care contravine strategiilor de cercetare promovate prin programul Orizont 2020 și riscă să își piardă credibilitatea în fața cercetătorilor din alte state, cu care ar putea colabora în vederea formării de rețele europene.
Ma imult, „nu doar USAMV Cluj, ciîntreaga cercetare din România este pusăîn acest moment în fața unei situații jenante față de partenerii străini care nu au cum să conceapă blocarea unui astfel de proiect o dată ce a fost aprobat de ANCSI. Mai mult imaginea USAMV în cadrul consorțiului este afectată din cauza acestei situații produse de ANCSI”, spune și Adrian Oros, deputat de Cluj, într-o luare de poziție din Camera Deputaților.