Proiect NOU, in Romania. USAMV Iasi va deschide un centru de cercetari avansate pentru boli emergente, zoonoze si siguranta alimentara

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași va exista un Centru regional de cercetări avansate pentru boli emergentezoonoze și siguranță alimentară, acronim ROVETEMERG, valoarea totală a investițiilor fiind de aproape 9 milioane de euro declară reprezentanții USAMV. Centrul va avea o utilitate deosebită pentru regiunea de Nord-Est și nu numai, deoarece vor putea fi diagnosticate și cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele dar și cele transmisibile la oameni, în special cele produse de virusuri explică cei de la universitatea ieșeană.

Totodată mai trebuie precizat că scopul acestui proiect este de a dezvolta un Centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată și experimentală, privind microorganismele înalt patogene cu potențial de răspândire în masă, bolile infecțioase (re-)emergente și rare, rezistența microbiană la medicamente, siguranța microbiologică a alimentelor, rezultatele obținute având menirea de a îmbunătăți sănătatea animalelor, a omului și mediului, în spiritul conceptului One Health. Obiectivele generale ale proiectului ROVETEMERG sunt creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe și creșterea calității și eficienței activității de CDI a USAMV Iași.

Proiectul de la USAMV Iași este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, în baza contractului de finanțare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate. Valoarea totală a proiectului este de peste 39.7 milioane lei conchid cei de la USAMV Iași.

Autor: Daria Diaconiuc

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole