PROIECT DE LEGE – Ministrul Mediului este mulțumit, activiștii de mediu nu prea

Ministrul Mediului Tanczos Barna ne anunță că tocmai a fost votat în Parlament un proiect de lege care are scopul de a-i apăra cu adevărat pe pădurari de atacurile hoților de lemne și nu numai.

Documentul în sine tratează atacurile asupra pădurarilor drept ultraj, iar noile reguli intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Foarte bine, dar tare am vrea să vedem și o lege care să îi apere pe oamenii obișnuiți de atacurile pădurarilor sau măcar să oblige la pedepsirea acestora atunci când calcă pe alături. Și am destule exemple pentru asta, în sensul că pădurarii par a fi făcuți scăpați, din motive pe care nu le știu exact, dar așa dă impresia. Și voi veni și cu exemple, și dintr-o parte, și din alta.

Să ne întoarcem puțin la ce spunea ministrul mediului, apărător și al pădurilor, și al pădurarilor. Că proiectul de lege a fost iniţiat de el la solicitarea Federaţiei Silva de a creşte pedepsele penale împotriva celor care atacă pădurari, care comit acte de agresiune împotriva pădurarilor. În momentul în care se va publica în Monitorul Oficial, infracţiunile împotriva pădurarilor vor fi egale în faţa legii cu ultrajul, agresiunea împotriva poliţistului sau jandarmului, a afirmat ministrul mediului. Nimeni nu contestă nevoia acestui fel de apărare, mai ales că, în ultimii ani, 6 pădurari au fost omorâţi şi 700 de angajaţi din domeniul silvic au fost atacaţi. Sunt fapte groaznice,i care merită pedepsite exemplar, mai ales că pădurarii și ceilalți angajați din sistem ne păzesc pădurile. Sau nu-i așa? Haideți să facem puțină istorie silvică, așa cum a fost de-a lungul ultimilor ani, doar două, trei exemple.

La începutul anului trecut, un pădurar care îi avertiza pe hoții de lemne despre controalele poliției a primit o pedeapsă de care sigur nu s-a speriat. El lucra, și probabil încă lucrează, la un ocol silvic privat din Munţii Apuseni. Și era se pare bun prieten cu aceia care veneau să taie ilegal copaci, din moment ce anchetatorii spuneau că el, pădurarul, îi suna pe hoții de lemne atunci când apărea vreun control, ba chiar îi învăța cum să blocheze drumurile să nu ajungă poliția la ei. Pădurarul, apărător vajnic al pădurii, a fost acuzat de favorizarea unui tăietor ilegal de pădure şi divulgarea către acesta a unor informaţii nepublice. Și a și fost condamnat, așa, să nu spună cineva că nu a fost  – 9 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani. Adică are șansa de a dovedi că s-a îndreptat, nu?

Bun, asta e una, iată încă un caz în care pădurarii sunt, nu agresați, ci agresori, ba chiar bătăuși în toată regula. Recent, un activist de mediu transmitea pe internet un posibil caz de furt de lemne, cu precizarea că intrase pe un drum forestier unde accesul îi era interzis. Asta ca să fie clar că nu avea voie să fie acolo, vina lui. Dar ăsta nu era un motiv suficient pentru a fi atacat de doi oameni înarmați cu bâte, dintre care unul era pădurar. Activistul era însoțit de fiica sa, ceea ce nu a contat. A reușit să fugă cu mașina, după ce i-au fost sparte geamurile. Clar, plângere, cercetare, proces. Iar sentința pare din nou una blândă – condamnare la șapte luni de închisoare, dar cu suspendare, că doar pădurea are nevoie de paznici. Și ca să nu spuneți că a scăpat prea ieftin, iată și pedeapsa complementară – 60 de zile de muncă în folosul comunității, probabil tot în pădure, că poate mai apare vreun activist de mediu care să deranjeze. Pe oamenii aceștia, domnule ministru al mediului, cine îi apără de pădurari?

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole