Proiect: Irigațiile din toată țara, suportate de la bugetul de stat

Pentru a stimula practicarea unei agriculturi în sistem irigat, mai mulți parlamentari propun scutirea de la plata tarifelor de livrare a apei pentru irigații și suportarea cheltuielilor aferente din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. Potrivit unei propuneri legislative depuse în procedură de urgență în Parlament, ANIF să încheie cu mai multă ușurință contracte cu diferiți beneficiari care vor iriga suprafețele agricole, astfel încât sumele investite de aceștia să fie achitate de la bugetul de stat.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, și pentru modificarea şi completarea OUG nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, precum şi pentru completarea art. 10 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, prevede ca apa pentru irigații să fie scutită de la plata tarifelor de livrare pentru toate contractele încheiate de autorități.

Astfel, se arată în expunerea de motive a proiectului, se poate relansa practicarea agriculturii în sistem irigat în țara noastră, se asigură mai bine securitatea alimentară a produselor și se vor obține producții mai bune care înseamnă profituri pentru producători: “Neadoptarea urgentă a acestor măsuri va avea consecințe negative asupra începerii campaniei de irigații 2017, prin întârzierea semnării în perioada imediat următoare a contractelor dintre organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații și/sau federațiile de organizații de utilizatori de apă pentru irigații cu prestatorii de sevicii, pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații în această campanie.”

Propunerea legislativă prevede modificarea mai multor alineate din actele normative susmenționate și abrogarea a nu mai puțin de 6 articole din ele.

„Art. 24, după litera a) se introduc două litere noi:

a1) federațiile care dețin infrastructura de îmbunătățiri funciare în folosință cu titlu gratuit încheie cu Agenția contracte pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații. Cheltuielile, cu excepția costului apei și costului energiei electrice pentru pomparea apei de irigații în aducțiunea principală, vor fi suportate de către federații.[…]”

„Art. 56. Agenția asigură un nivel optim al apei pentru irigații, la solicitarea beneficiarilor, în condițiile contractelor încheiate.”

„Art. 66. (2) Cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.” (Sursa: legestart.ro)

Proiectul îl găsiți aici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole