22 aprilie 2021 - 23:38

Proiect INGENIOS de agricultura circulara. Acoperisul cantinei studentesti, transformat in gradina urbana

Trei studenți de la Academia de Studii Economice din București au conceput un proiect INGENIOS care transformă cantina studențească Moxa din Capitală într-o grădină urbană! Este vorba despre proiectul „Agricultura Circulară în Universitatea Mea – A.C.U.M.”, care a obținut un cec în valoare de 20.000 de lei în cadrul concursului „The Circular Agriculture Challenge”.

Marius Constantin, Georgiana Strat și Mădălina Deaconu sunt studenți la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului, din cadrul ASEB, și sunt câștigătorii concursului din acest an. Ei și-au propus să construiască o grădină urbană de fructe și legume, ȋn campusul universitar Moxa, din care să aprovizioneze cantina studențească. Totodată, ei vor să folosească resturile alimentare de la cantină, ca ȋngrășământ organic pentru grădina nou construită.

Concursul a fost organizat de Ambasada Olandei. Concurenții au fost apreciați de un juriu format din profesionişti de top din cadrul unor organizaţii din România şi Olanda, activi în sectorul de agricultură și economie circulară.

În cadrul evenimentului, participanții la concurs au avut parte și de o surpriză din partea unui reprezentant al Guvernului României. László Borbély, Consilier de Stat, Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, s-a oferit să sprijine implementarea tuturor proiectelor finaliste. Acesta a lansat o provocare celor șase finaliști ai concursului. „Haideți să vedem care ar fi posibilitatea ca Guvernul să vă ajute ca toate proiectele voastre să devină realitate. Vă propun să avem o ȋntâlnire cât de curând și să punem ȋn practică ceea ce ați conceput”, a declarat oficialul.

Concursul The Circular Agriculture Challenge a fost demarat anul trecut, ȋn cadrul Târgului Indagra, ȋn contextul lansării parteneriatului româno-olandez pentru educaţia agricolă – un proiect pe cinci ani care îşi propune să contribuie la modernizarea liceelor de profil din țara noastră, cu sprijinul instituţiilor de învăţământ olandeze. Tot atunci, cele două state și-au anunțat cooperarea pentru dezvoltarea agriculturii circulare.

Ediția integrală din acest an poate fi urmărită pe pagina de Facebook Agricultura Performantă.

Agricultura circulară reprezintă o renaștere a vechilor practici agricole. Ideea este să facem agricultura astfel încât pierderile din lanțul de producție să fie reduse la minimum. Agricultura circulară reprezintă o revenire la ideea reutilizării tuturor componentelor sistemului, dar la un nivel superior, folosind tehnologia modernă.

CITEȘTE ȘI: ANSVSA: Pot alimentele sa transmita virusul COVID-19? GHID pentru industria alimentara