Proiect dedicat tinerilor de mediul rural

satUn număr de 280 de tineri din mediul rural și din sistemul de protecție a copilului și-au îmbunătățit abilitățile de viață și șansele de integrare pe piața muncii grație unui proiect derulat de Asociația SOS Satele Copiilor (SOSSC), ale cărui rezultate au fost prezentate, joi, în conferința cu tema „Tinerii pe drumul către o viață și un loc de muncă decente”

Evenimentul, organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii, SOSSC și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a marcat încheierea proiectului, cu durata de doi ani, „Un model de servicii integrate oferite tinerilor din mediul rural și din sistemul de protecție a copilului”.

Potrivit directorului pentru dezvoltare programe din SOSSCR, Nicoleta Moldoveanu, proiectul și-a propus să contribuie la îmbunătățirea serviciilor oferite tinerilor din grupurile dezavantajate, a fost implementat în perioada 21 ianuarie 2015 — 31 ianuarie 2017, în cadrul Programului RO 10 CORAI gestionat de Fondul Român pentru Dezvoltare Socială și a fost finanțat cu 1,860 milioane lei din fondurile granturilor SEE — 90% (Norvegia, Liechtenstein, Islanda) și 10% — contribuția SOSSCR, beneficiari fiind din județele Bacău, Sibiu și din regiunea București-Ilfov.

„Am avut o echipă de 20 de specialiști care au lucrat cu tinerii — asistenți sociali, consilieri vocaționali, psihologi — deci o parte din bani au mers pe resurse umane, apoi pe activități directe adresate tinerilor”, a precizat Moldoveanu.

Ea a adăugat că tinerii au beneficiat de excursii și de cursuri de calificare în domeniul IT, sesiuni de informare pe diverse teme, precum educație pentru sănătate, antreprenoriat, educație financiară, dezvoltare personală, agricultură și creșterea animalelor, cursuri de parenting și de prim ajutor.

„De asemenea, am organizat o serie de activități pentru specialiști, pentru a fi pregătiți pentru consiliere vocațională, pentru dezvoltare profesională, facilitator dezvoltare comunitară, educație informală. Tinerii au învățat și ce înseamnă să-ți exerciți votul. Au fost multe activități practice, le-am oferit un acompaniament acestor tineri și am avut parteneriate foarte strânse și cu direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului și cu primăriile din comunitățile în care am acționat”, a menționat oficialul SOSSCR.

În intervenția sa, Mihaela Teodoru, consilier în Ministerul Afacerilor Europene — Direcția Generală Programe Capital Uman (DGPCU) — Fonduri Europene Structurale și de Investiții, a prezentat prioritățile de investiții menite să contribuie la o continuitate în finanțarea unor astfel de inițiative.

„Programul Capital Uman are o serie de priorități de investiții, care vizează în special tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Își propune să finanțeze inițiative care vor fi derulate atât de instituțiile publice, cât și de parteneriatul public-privat. Vizăm aproximativ 200.000 de tineri care nu au beneficiat de niciun fel de formă de școlarizare sau de niciun loc de muncă”, a susținut Teodoru.

Ea a adăugat că, în prezent, programul are o linie deschisă, care vizează stagii de practică, grupul țintă fiind elevii și studenții. „Acest apel se închide la 1 februarie și are o alocare de 48 de milioane de euro. Sunt vizate acele proiecte care vor asigura parteneriatul între școli, universități, inspectoratele școlare și potențialii angajatori pentru a crea medii de practică pentru elevi și studenți”, a spus Teodoru.

La eveniment au participat și parlamentari, care au subliniat necesitatea reglementării legislației în domeniu, dar și reprezentanți ai ministerelor Muncii, Tineretului și Educației, care au prezentat prioritățile programului de guvernare în direcția îmbunătățirii susținerii acestor categorii defavorizate de tineri.(Sursa: AGERPRES)

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.