15 aprilie 2021 - 11:59

Proiect de milioane: Producerea laptelui dupa un model danez

Cinci fermieri din judeţele Galaţi şi Bacău și-au propus să reînvie tehnologiile clasice şi să pună la punct o cooperativă de producţie, Agrolact Moldova, care să readucă pe mesele românilor lactate la sticlă. Este vorba despre o cooperativă agricolă făcută după un model danez, precizează adevarul.ro.

Proiectul prevede o investiţie de 4 milioane de euro și este deja în curs de realizare de către cooperativa agricolă menționată. Fabrica de lapte va fi la Sascut, Bacău, iar membrii cooperativei vor furniza acolo laptele din fermele lor. Se planifică ca noua fabrică de lapte să înceapă producţia în cursul acestui an. Aceasta va avea o capacitate de procesare de 70.000 de litri de lapte pe zi, iar produsul va purta eticheta unui nou brand: Huzur. Fabrica va surprinde cu ambalajul din sticlă, nu din carton sau plastic, iar în viitorul apropiat se va trece şi la producţia de brânzeturi, după reţete tradiţionale.

„Din laptele pe care îl producem tot noi, în fermele noastre, vrem să obţinem produse foarte bune, pentru că populaţia din România are nevoie şi de calitate, nu doar de cantitate. O să venim către consumator cu laptele cel mai bun, la un preţ accesibil. Vrem să readucem românilor laptele copilăriei. Se va găsi pe rafturile multor supermarketuri şi vom ajunge cu distribuţia până în cel din urmă sat al ţării”, spune inginerul agronom Gavrilă Tuchiluş, membru al cooperativei, citat de adevarul.ro.

Valoarea proiectului este de 4 milioane de euro (cu TVA), 39% fiind o finanţare europeană nerambursabilă obţinută în 2017, iar diferenţa fiind acoperită de membrii cooperativei din fonduri proprii. Tehnologia folosită presupune ca laptele să fie într-un circuit închis pe toată perioada de procesare, adică din clipa din care este muls şi până când clientul desface sticla. Practic, nu este nicio secundă expus aerului sau contactului cu omul, ci este permanent într-o instalaţie etanşă, care respectă cele mai înalte standarde de igienă şi de carantină sanitară, precizează adevarul.ro.