Un proiect de lege, menit să vină în sprijinul autorităților care se plâng că instrumentele de combatere a fenomenului de ardere ilegală a deșeurilor sunt insuficiente, a fost depus de senatorul Dragoș Popescu.
Astfel, îngroparea, arderea sau incendierea deșeurilor devin, conform inițiativei, infracțiuni pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
”Arderile ilegale de cabluri, cauciucuri și alte materiale pentru recuperarea metalelor au atins dimensiuni industriale. Aerul este poluat zilnic cu compuși periculoși, malurile râurilor sunt pline de deșeuri, iar deversarea de ape reziduale în lacuri și râuri se face fără pic de frică. Din ce în ce mai frecvent indicii de poluare depășesc, în unele cazuri, de 5 – 6 ori nivelurile stabilite prin lege. Trebuie să înțelegem că ori luăm măsuri drastice imediat, ori ne asumăm otrăvirea lentă a oamenilor din multe zone”, a declarat Dragoș Popescu, autorul inițiativei.
În timp ce sunt arse, deșeurile eliberează substanțe chimice sub forma unor compuși extrem de toxici pentru organismul uman și natură. De exemplu, plasticul ars emană, printre altele, dioxine: unele dintre cele mai periculoase substanțe generate de om prin activități precum arderea deșeurilor din PVC. Potrivit studiilor de specialitate, cauzează cancer, probleme de imunitate și reproductive, dar și alte afecțiuni. Nu au gust sau miros, iar marea problemă este că sunt bioacumulative, așa că sunt stocate în organism pe termen foarte lung, după ce intră în corp prin inhalare/ingestie directă, sau prin consumul de carne, lapte, ouă de la animale contaminate. Odată intrate în organism, pot rămâne și genera consecințe timp de decenii — femeile le transmit copiilor, care se pot naște cu diverse afecțiuni fizice sau mentale, se arată într-un articol publicat pe site-ul greenpeace.org.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat în București și Ilfov, numai în ultimii trei ani, peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere de deșeuri, altele decât cele vegetale. În special în Ilfov, sunt raportate peste 180 de intervenții privind arderile de deșeuri, de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și numai 6 sancțiuni aplicate și 2 dosare penale, doar pentru arderi de cabluri și cauciucuri, potrivit unui comunicat ISU.
Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile pot fi amendate pentru încălcarea regulilor când vine vorba de deșeuri.
În prezent, incendierea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit legii 211/2011 – principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că, în cazul în care sunt arse deșeuri periculoase, fapta se poate încadra la infracțiune și pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani, potrivit legii nr. 211, art. 63 — inclusiv pentru persoane fizice.
În aceste condiții, nu ne dam seama dacă noul Proiect de Lege, care prevede pedepse maxime de la 6 luni la 3 ani închisoare, nu cumva e mai blând decât legea în vigoare, și în ce constă de fapt ajutorul suplimentar pe care îl aduce autorităților.