PROIECT DE INVENTARIERE A PATRIMONIULUI DIN SATELE SASESTI

Asociația Renascendis derulează în până la finalul lunii septembrie 2017 proiectul Resturi și rosturi. Pe urmele sașilor între Cârța și Cincșor, prin care se urmărește inventarierea completă a obiectelor cu valoare istorică și artistică păstrate în parohiile evanghelice din Cârța, Bruiu, Gherdeal, Șomartin (jud. Sibiu), Cincu, Toarcla și Cincșor (jud. Brașov).

Astfel, vor fi identificate, cercetate, documentate și inventariate piese de orfevrărie sau lemn, cositoare, textile vechi, piese de mobilier bisericesc, elemente de decor, cărți și documente existente în cele șapte biserici fortificate incluse în proiect. O mare parte din aceste obiecte nu au mai fost cercetate sau chiar sunt complet necunoscute atât specialiștilor, cât și publicului larg. Adesea aflate în stare de conservare precară, multe riscă să fie distruse sau să dispară din cauză că nu li se cunoaște valoarea.

Realizarea unei inventarieri complete și actuale a acestor obiecte este o necesitate, având în vedere că inventarele parohiale care se păstrează sunt vechi sau incomplete, iar pentru multe obiecte s-a pierdut evidența odată cu diminuarea dramatică a comunităților săsești din Transilvania.

Proiectul își propune documentarea și salvarea acestor obiecte de patrimoniu, introducerea lor în circuitul științific și, pe cât posibil, în cel turistic, dar și valorificarea lor pentru comunitățile locale.

Fișele detaliate ale tuturor acestor obiecte, însoțite de fotografii, vor fi publicate online pe portalul www.resturisirosturi.ro, care contribuie totodată și la promovarea turistică a celor șapte obiective vizate, incluzând informații despre ele, o hartă cu trasee între locații și posibilitatea de a programa online vizitele.

Tot în cadrul proiectului vor fi tipărite și hărți turistice în limbile română, engleză și germană cu zona cercetată și va fi realizată o expoziție de fotografie cu imagini realizate în timpul documentării pe teren.

O altă componentă importantă a proiectului este cea educativă, de transformare a patrimoniului în mijloc de învățare și de integrare a culturii săsesti în viața comunităților actuale. Pentru aceasta, proiectul prevede realizarea unei cărți de colorat pentru copii cu o selecție din obiectele cercetate, care va fi folosită în cadrul unor ateliere interactive organizate pentru elevii din satele incluse în proiect.

Prin acest proiect, Asociația Renascendis continuă demersul de inventariere a patrimoniului mobil săsesc deținut de Biserica Evanghelică C.A. din România, inițiat anul trecut în cadrul proiectului-pilot Resturi și rosturi. Comori uitate ale comunităților săsești din jurul Făgărașului, prin care au fost cercetate obiecte provenind din nouă parohii din județul Brașov (Făgăraș, șercaia, șoarș, Felmer, Bărcut, Rodbav, Seliștat, Jibert și Lovnic).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole