În Ardeal a apărut un proiect prin care se propune dezvoltarea de modele de economie circulară, sprijinirea producătorilor locali de alimente sănătoase și schimbarea percepției despre deșeurile alimentare și risipa de mâncare. Acesta a ajuns într-o competiție europeană de proiecte și acum este în finală, putând fi votat de cei care cred în el.
Una dintre axele de dezvoltare ale acestuia vizează deșeurile alimentare.
Inițiatorii proiectului au explicat, la demararea sa că „oamenii au uitat să valorifice alimentele sănătoase și ecologice cultivate cu dragoste de producătorii locali. În România, o persoană risipește cca. 130 kg de produse alimentare / an și 43% din această cantitate o reprezintă fructele și legumele. O cantitate considerabilă este irosită de-a lungul lanțului de distribuție și pe piețe. Consumatorii au fost educați de publicitate să nu cumpere alimente care nu arată perfect”.
În aceste condiții, pentru ca produsele micilor fermieri să nu fie aruncate, inițiatorii proiectului au propus câteva soluții:
Crearea / sprijinirea lanțurilor alimentare scurte și sisteme de distribuție a produselor alimentare alternative
– Reducerea risipei de alimente prin colectarea produselor alimentare bune, care ar fi fost aruncate în piețe / magazine locale și de a organiza o cină comunitate gratuit pentru 80-100 de persoane.
– Educația și informarea participanților la întregul proces cu privire la valoarea produselor alimentare și importanța unui lanț durabil alimentar
Oameni din diferite pături sociale din Cluj s-au reunit la un eveniment în cadrul EuropeanWeekForWasteReduction pentru a găti împreună, împart o masă și de a discuta despre problemele referitoare la alimente, în societatea de consum.
Puteți sprijini proiectul aici