Programul Usturoiul 2023 – beneficiari, condiții, cuantum

Programul Usturoiul continuă și în 2023. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus joi, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2023.

„Proiectul de act normativ stabileşte o schemă de ajutor de minimis pentru susţinerea producției de usturoi, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1408/2013, care va fi implementată de către direcțiile pentru agricultură județene și oficiile fitosanitare județene”, se arată într-un comunicat al MADR remis, joi, redacției AgroTV.

Programul Usturoiul s-a derulat și în perioada 2019-2022, scopul său fiind acela de a contribui la asigurarea necesarului de usturoi de calitate pentru consum și la realizarea unei producții cantitative și calitative de usturoi, având rolul de a eficientiza activitatea exploatațiilor prin capitalizarea acestora.

„Suntem mereu alături de fermieri, găsim soluții pentru a le oferi la timp tot sprijinul necesar, astfel încât aceștia să aibă predictibilitate și stabilitate în activitatea lor. Prelungirea acordării acestui ajutor va contribui la menținerea și sporirea interesului producătorilor agricoli și în anul 2023 pentru cultura usturoiului, în zonele cu tradiție pentru această cultură, precum și la echilibrarea balanței comerciale prin reducerea importurilor, prin creșterea producției și a consumului de produse românești, răspunzând astfel dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete locale”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea.

Potrivit reprezentanților MADR, schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, impactul bugetar fiind de 29.700.000 lei, echivalentul a maximum 6.001.200 euro.

- Publicitate -

Conform proiectului de act normativ pus în dezbatere publică, Programul Usturoiul poate fi accesat de producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, precum și de producători agricoli persoane juridice.

Pentru a obține ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp.

Cuantumul maxim al ajutorului de minimis prevăzut prin Programul Usturoiul este de 3.000 de euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Depunerea cererilor se va realiza până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producției se va face în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv.

Proiectul de act normativ mai prevede că documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare se vor depune până la data de 29 noiembrie inclusiv.

Prevederile complete ale proiectul de act normativ pot fi consultate pe site-ul MADR la secțiunea „Transparență decizională”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Sunt bani primiți uneori degeaba, pt că sunt tarlale unde nu este usturoi deloc, dar nici controale.
    Păi dacă vin banii din afară nu e păcat să nu-i luăm?
    Unii chiar muncesc pentru usturoi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole