20 ianuarie 2022 - 03:21

Programul tomata, succes rasunator in Mures! Numarul beneficiarilor s-a dublat

Programul de tomate a înregistrat succese semnificative în mai multe județe din țară, printre care și județul Mureș. Potrivit AGERPRES, numărul fermierilor din judeţul Mureş care accesează programul de tomate al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a crescut în fiecare an cu peste 30%, de la 62 de producători în anul 2017, la 120 în acest an.

„În programul de tomate avem peste 120 de fermieri, sunt nişte proceduri la program, dacă statul dă ajutor de minimis, atunci trebuie să dea şi garanţia sănătăţii pe produs. Astfel, de la înfiinţarea plantării în solarii, până la recoltare roşiile sunt monitorizate, sunt recoltate probe şi sunt analizate. Concluzia laboratorului este că roşiile sunt garantate din punct de vedere al consumului. Dacă în 2017 – primul an în care am început programul de tomate – aveam 62 de fermieri, în 2018 au fost 80, astăzi avem 120. Peste 30% în fiecare an e creşterea fermierilor înscrişi în programul de tomate”, a precizat şeful Direcţiei Agricole Judeţene Mureş, Ioan Rus, citat de AGERPRES.

Fermierii din Mureș se declară mulțumiți de programul de tomate, susținând că este o măsură extrem de benefică. Totuși, aceștia atrag atenția că autoritățile ar trebui să țină cont de diferențele climatice din zona de sud a țării, față de județele din centru.

”Am pus mai multe soiuri de roşii care s-au copt treptat, fiindcă e greu cu livrarea fiindcă atunci când ieşim noi pe piaţă, pieţele sunt deja pline de olteni. De aceea am zis că ar fi nevoie de o derogare pentru noi, fiindcă ei ies cu 2-3 săptămâni înainte, iau la început preţ bun, iau şi banii şi au şi marfa vândută, până se coc roşiile noastre”, a declarat pentru AGERPRES Stelian Chiroi, un fermier din comuna Valea Largă.