Programul Tomata, privit cu ochi răi – Cine și cum vrea să îl modifice

Programul Tomata rămâne în continuare unul controversat – pe de-o parte, mulți legumicultori spun să reprezintă un ajutor binevenit, însă de partea cealaltă, unele voci susțin că programul îi obligă pe fermieri să cultive anumite legume în anumite perioade foarte scurte, ceea ce provoacă dezechilibre în piață.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, deputatul Emil Dumitru, membru în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, a criticat programul tomata, prezentând și un proiect de lege prin care vrea să îmbunătățească acest program.

”Dacă în continuare vom merge cu programe dedicate doar persoanelor fizice, și vă dau exemplul cel mai concret – programul tomata; dăm 4.000 de euro, toți fermierii produc acele tomate și se întâlnesc în piață într-o singură perioadă foarte scurtă și se prăbușește prețul tomatelor. Noi, decidenții politici, nu avem treabă să-i spunem fermierului ce trebuie să cultive. Poate are cerere de ardei, de vinete, nu e treaba statului.

Ce trebuie să facem noi? Eu am un proiect de lege pe o schemă de ajutor de stat în care să dăm fermierilor care sunt asociați și fiscalizați un ajutor de stat pentru ambalare, sortare, etichetare. Indiferent ce produce fermierul în spațiul protejat. Asta trebuie să facă statul, niște măsuri care să ridice sectorul legumicol de unde este, pentru că vedem că se vând tomate în perioada aceea foarte scurtă și la marginea șanțului, cu niște prețuri derizorii, iar fermierii se trezesc că au muncit doar pentru subvenția aceea de 4.000 euro/1.000 mp.

Nu am ceva cu ferma mică, ba din contră, dar vreau să vedem ferme mici care să poată să se susțină, să facă culturi cu valoare adăugată, să plătească taxe și impozite. Dacă noi ne facem că plouă și vom menține acești fermieri într-o zonă de manevră electorală, nu o să-i vedem dezvoltați. Eu vreau să văd în România fermieri dezvoltați, asociați în cooperative, cum am văzut în statele dezvoltate”, a precizat Emil Dumitru în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole