Programul „Tomata” s-a dovedit un real sprijin pentru fermierii din județul Iași care au vrut să-și dezvolte micile afaceri din mediul rural cu banii de la stat. În ultimii 3 ani, fermierii din Iași au dezvoltat afaceri de succes cu banii obținuți în programul „Tomata”. În perioada 2017-2019 au fost aprobate 243 de cereri, iar suma totală primită de fermierii din Iași a fost de 726.000 de euro. Banii obținuți în programul „Tomata” au fost investiți în sisteme de încălzire sau au fost utilizați pentru creșterea suprafețelor cultivate, informează bzi.ro
Unii dintre fermierii din Iași au depus chiar de când a început programul „Tomata” actele necesare obținerii banilor de la stat. Producătorii de legume au reușit să obțină sume importante pentru derularea afacerii timp de câțiva ani. Ionel Florea, fermier din Iași, susține că a încasat subvenția de la stat în anul 2017 și a investit cei 3.000 de euro într-un sistem de încălzire. „Aveam nevoie de acești bani pentru încălzirea celor două sere cu legume. Am avut noroc, am primit repede banii și imediat ce i-am primit în cont am și cumpărat centrala și mi-am refăcut sistemul de încălzire”, spune Ionel Florea, beneficiar în cadrul programului „Tomata”.
Fermierul din Iași a depus și anul acesta dosarul pentru obținerea subvenției de la stat. Dacă va îndeplini toate condițiile de eligibilitate, va obține alți 3.000 de euro pentru a mări suprafața cultivată cu legume.
„Anul acesta vrem să ne dezvoltăm. Noi am reinvestit tot ce am obținut în anii trecuți, ca profit, și vrem ca de acum înainte să ne axăm pe o producție mai mare, poate reușim să vindem și în supermarketuri. Vrem să ajungem la jumătate de hectar. Programul e bun pentru că ne-a ajutat pe noi foarte mult și sper că va mai continua”, a mai spus Ionel Florea pentru bzi.ro.
Solicitanții trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află serele cu tomate, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii. Această condiție de eligibilitate este introdusă pentru prima dată anul acesta.