Programul ”Tomata” in pericol de desfiintare! Iata care a fost decizia lui Oros

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Adrian Oros, a vrut să renunțe la programul Tomata, pus în aplicare de fostul ministru, Petre Daea. Presiunile politice nu l-au lăsat însă pe actualul șef de la MADR să-și ducă planul la capăt, a mărturisit consilierul său, Dumitru Secară, la o întâlnire cu fermierii din Bistrița-Năsăud, informația timponline.ro.

”S-a derulat programul Tomata și s-a ridicat următoarea problemă la Cluj: de ce numai porodica (n.r. – patlagea rosie)? Practic, ajutorul acesta ar trebui să se dea pentru spațiile protejate, e și părerea ministrului”, a declarat Dumitru Secară.

Consilierul ministrului agriculturii a mai adăugat că anul viitor, dacă se va menține actuala conducere la Ministerul Agriculturii, se vor da subvenții pentru toare culturile din spațiile protejate.

”Anul acesta se derulează așa că sunt bugete, chestiuni, dar de anul viitor, dacă vom mai fi noi la guvernare, nu se știe fiindcă e foarte instabilă, pentru toate spațiile protejate se vor da acești bani, să pună fermierul ce vrea, porodică, pătrunjei, sămânță de noroc. Mi se pare absolut corect: spațiile protejate (solariile) să fie sprijinite, iar acolo fermierul să cultive ce îi dictează lui piața, ce se vinde mai bine. Sigur că trebuie și limitare de timp, scopul fiind să limităm cât se poate importul, să aducem cât mai puțin de prin Turcia și de prin alte părți produse care stau prin depozite și se coc acolo cu tot felul de substanțe chimice și care nu fac bine nici economiei, nici sănătății. Știți că România e unul dintre cei mai mari exportatori de banane pentru că le aducem verzi, în depozitele patronate de niște chinezi, sunt date cu acetonă 4% și se face coacerea? E benefică pentru sănătate? Nu aș crede. Problema e că nu putem limita comerțul intracomunitar pentru că putem pierde banii de subvenții, dar putem limita produsele care depășesc niște limite și sunt nocive pentru sănătatea omului. Asta s-ar putea face și nu s-a făcut. Sunt interese mari. Punctele vamale au fost generatoare de corupție”, a spus Dumitru Secară, consilierul ministrului Agriculturii.

Acesta a mai adăugat că, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul pe tema Programului Tomata, Adrian Oros a ieșit ”doar puțin în spațiul public” și ”s-au făcut niște presiuni incredibile că distruge țăranul român”: ”Presiunile politice nu l-au lăsat pe ministru să aibă o altă viziune vizavi de acest program. Eu nu am ce adăuga mai mult”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole