Deși legumicultorii români așteptau cu nerăbdare lansarea în 2022 a Programului Tomata, o parte dintre aceștia se declară dezamăgiți de forma în care acesta a fost adoptat de Guvern, susținând că sugestiile lor nu au fost transpuse în actul normativ final. Astfel, unii fermieri susțin că dacă accesează Programul Tomata, vor avea mai mult de pierdut decât de câștigat, din cauza termenelor impuse.
Realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu o parte din legumicultorii nemulțumiți în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”. Iată ce au avut de spus aceștia.
”Trebuie să ținem cont că în data de 10 iunie trebuie să încheiem practic ciclul de producție. Condiția e destul de greu de îndeplinit cu factori climatici nestimulați sau în condiții absolut naturale. Cu puțin efort, probabil cu încălzire, cu folii de protecție, cu ceva costuri care depășesc mult cei 3.000 de euro, se poate ajunge la o recoltare de 3.000 de kg/1.000 mp, dar cu o productivitate foarte redusă. (…) Sper să nu pierd cu structurile înscrise în Programul Tomata, deși din calculele care îmi reies acum, cred că din diferența de productivitate, voi avea mai mult de pierdut din Programul Tomata”, a precizat legumicultorul Mihai Chesnoiu.
De asemenea, reprezentanții organizațiilor susțin că cererile lor nu au fost ascultate, iar condițiile impuse de Ministerul Agriculturii nu vor duce la o sporire a producției de tomate în România.
”Am lucrat la Programul Tomata inițial, n-a fost în forma în care s-a dat. În materialul pe care l-am trimis la Minister am susținut să ducem perioada de recoltare până la sfârșitul lunii iunie, pentru a-i da posibilitatea plantei ca genetica ei să ducă la performanța la care a fost creată, să obținem cantități mai mari pe o perioadă mai lungă de timp, pentru că interesul banilor guvernamentali este de a pune roșia pe raft, în piață, unde ne dorim noi. Ceea ce face prin scurtarea perioadei și indicativele pe care le-a pus explică faptul că nu sunt agricultori.
Ciclul de tomate va fi cu producție redusă, din cauza faptului că le vor cârni la două-trei roduri, să scoată acele cantități în perioada foarte scurtă și știm foarte bine că această ciclicitate s-a devansat în ultimii ani, iar în luna mai avem perioade foarte reci, atunci când roșia trebuie să se dezvolte. (…) Programul Tomata trebuia să țină cont de recomandările pe care le-au făcut organizațiile profesionale, pentru că le-am făcut în consultări cu oamenii horticulturii.
Propunerea noastră a fost să rămână cantitatea de 5.600 kg/1.000 mp, iar perioada de recoltare să se întindă până la 30 iunie, pentru că știm foarte bine, cultura a doua se plantează pe 5-7 iulie. Astfel, nu existau sincope. S-au irosit bani până acum, 200 de milioane de euro, fără să se extindă suprafața de solarii cu un metru. Nimeni nu a investit în extindere, pentru că acei 3.000 de euro nu sunt suficienți să faci o extindere”, a subliniat Gheorghe Vlad, președintele OIPA Prodcom Legume Fructe.