Start Programul Tomata 2020! Ajutorul a fost aprobat în ședința de Guvern, fiind publicat pe site-ul Executivului la acte aprobate în data de 26 martie ca Hotărârea privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a introdus pe ordinea de zi Programul Tomata chiar înainte de începerea ședinței de Guvern, acesta fiind aprobat pe o listă suplimentară.
”Am și eu un proiect pe lista suplimentară, pentru că am primit avizul Consiliului Legislativ doar acum înainte de a veni, în rest avem toate avizele. Este vorba de un proiect de hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomata în spații protejate. Sigur, este prins în buget pe anul 2020 și v-aș ruga să-l aprobăm”, i-a comunicat Oros premierului Ludovic Orban.
Documentele necesare pentru înscrierea în program pot fi depuse/transmise la DAJ inclusiv prin fax sau poștă, sau în format electronic prin e-mail, până la data de 15 mai 2020.
Potențialii beneficiari sunt:
- producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător
- producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008
- producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili ca să primească banii, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- să dețină osuprafață cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția „Program susținere tomate, anul 2020, beneficiar numărul ………….., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ………/ Municipiului Bucureşti”;
- să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp;
- să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere.
- să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii.
- să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.
Verificările se efectuează la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției. Valorificarea recoltei se face până la data de 15 iunie inclusiv.
Documentele justificative, respectiv bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 187.500,000 lei, reprezentând echivalentul în euro al sumei de 39.477,000 euro și se asigură din bugetul pe anul 2020. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an.