Programul RABLA pentru… hoții de lemne

Hoții de lemne par din ce în ce mai lipsiți de ingeniozitate și reușesc să atragă destul de mult atenția asupra lor. Este și cazul unui bărbat de 25 de ani din Argeș, care, a fost prins sâmbătă la furat de lemne, pentru că mașina cu care circula, demnă de programul rabla, le-a atras atenția polițiștilor.

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Stâlpeni, au observat o mașină, demnă de programul rabla, care circula pe carosabil, iar aceștia au devenit suspicioși. Din verificări s-a stabilit că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat, iar șoferul nu deținea permis de conducere și nici documente legale de proveniență și transport pentru materialul lemnos.

programul rabla

Estimarea unui specialist silvic a aproximat cantitatea de 0,52 metri cubi de lemn, din specia salcâm.

Hoțului i-a fost întocmit dosar penal conform art. 334 și 335 din Codul Penal, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1000 de lei, conform Legii 171/2010 privid contravențiile silvice, fiind aplicate și măsurile complementare de confiscare a mijloclui de transport (rabla) folosit la comiterea faptei, precum și de confiscare a materialului lemnos, care a fost predat Ocolului Silvic Codrii Verzi. programul rabla

Totodată, într-un comunicat de presă al I.P.J. Argeș se arată că săptămâna trecută, polițiștii argeșeni, împreună cu specialiștii Biroului Garda Forestieră Județeană Argeș din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, precum şi alţi specialişti silvici, au verificat depozite de material lemnos, firme de exploatare, dar şi transportatori de material lemnos şi persoane fizice.

Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 38.000 de lei, fiind confiscați peste 21 mc de material lemnos, din care peste 10 mc de cherestea.

În ziua perioada 09 – 15 noiembrie a.c., echipe formate din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, precum și polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră,r alături de specialiștii Biroului Garda Forestieră Județeană Argeș din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, precum și specialiști silvici din cadrul Direcției Silvice Argeș, și personal silvic cu atribuții de control/de pază din cadrul Ocoalelor Silvice competente, au acţionat pe raza județului nostru, pentu combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos.

Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos, respectiv cu obiect de activitate exploatarea materialului lemnos în cadrul exploatărilor forestiere, dar și transportatori de material lemnos și persoane particulare care dețin material lemnos.

Au fost depistate 11 persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, care transportau pe drumurile publice material lemnos fără documente legale, cu cinci autoutilitare, respectiv 6 atelaje. Totodată, în urma verificărilor, au fost constatate nereguli la 5 societăți comerciale cu activitate în domeniul silvic, privind evidența și expedierea materialelor lemnoase, precum și cu privire la amenajarea spațiilor de depozitare și prelucrare a acestor materiale.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 38.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, și a fost confiscată cantitatea totală de 21,52 de metri cubi material lemnos (din care peste 10 mc cherestea, cu o valoare de aproximativ 10.000 de lei). Totodată, a fost confiscată de polițiști o autoutilitară folosită la transportul de material lemnos fără proveniență legală.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole