PROGRAMUL PENTRU TOMATE AL MINISTERULUI AGRICULTURII ESTE MAI POPULAR ANUL ACESTA

În Covasna, programul de sprijin pentru Tomate al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a stârnit tot mai mult interes din partea agricultorilor. Numărul legumicultorilor interesați de program anul acesta, a crescut de patru ori mai mult față de anul precedent.  În urmă cu un an, trei producători au putut beneficia de finanțarea a câte 3.000 euro, fonduri nerambursabile. Anul acesta 12 persoane și-au manifestat intenția de a se înscrie în program. Până în final, doi s-au retras, astfel că 10 au rămas în proiect.

Tomatele crescute în sere vor fi vândute, începând din 1 noiembrie, până în 31 decembrie.

„La nivelul județului Covasna, am avut 12 dosare, cereri depuse de înscriere în Program în 2018. Față de trei, cât a fost anul trecut, e o creștere spectaculoasă. Trebuie să precizez că doi și-au retras înscrierile, deci am rămas cu 10 care o să facă programul anul acesta. Doi dintre aceștia au făcut Ciclul I. Ei au avut noroc cu prelungirea termenului de vânzări, de la 31 mai până la 15 iunie, (…) având în vedere condițiile meteo din primăvară și așa au putut să-și termine și să valorifice producția, adică cele două tone în Ciclul I. Acum în Ciclul II o să avem opt noi beneficiari, care deja au fost verificați privind suprafața de spațiu protejat și deja au și pus răsadurile. (…) Eu zic că acest program este unul dintre cele mai bune sau care au avut o priză la fermieri. Bineînțeles, nu este relevantă zona noastră, că nu suntem noi o zonă legumicolă, dar și la noi creșterea de la trei până la 12 interesați în prima fază este o creștere spectaculoasă”, a declarat marți, într-o conferință de presă, directorul executiv al Direcției Agricole Județene Covasna, ing. Könczei Csaba.

Acesta a menționat că  ala creșterea participanților a contribuit și experiența pozitivă din Ciclul I al Programului de Tomate.

„Toți sunt foarte mulțumiți. În momentul în care au venit cu actele de valorificare, deci facturi sau carnet de comercializare, bonuri de casă, în săptămâna următoare au avut banii în cont. (…) Majoritatea au reinvestit și au făcut încă o seră”, a completat directorul executiv DAJ Covasna.

În primele 7 luni ale anului curent, la nivel național, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a înregistrat în total 15.773 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate cultivate în sere sau solarii. În acest an, pe piața internă 10.924 de agricultori, ciclul I s-a încheiat cu peste 65.000 de tone de roșii autohtone vândute. Aceștia au primit de la MADR peste 105 milioane de lei. În ciclul II al programului sunt înscriși 4.745 de legumicultori, iar dintre aceștia 3.854 au început și plantările.

Programul de sprijin pentru tomate susține producătorii agricoli din Romania și legumele cultivate în sere sau solarii. Rolul acestui program este asigurarea necesarului de consum intern din producția autohtonă.

Pentru a primi acordarea ajutorului  de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să aibă o producție de minimum 2 kg tomate/mp, și să valorifice o cantitate de tomate de cel puțin 2.000 kg dovedită cu documente justificative.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult