Programul de monitorizare a dăunătorilor EVALIO® AgroSystems

Ce este Evalio® AgroSystems?

EVALIO® AgroSystems este un serviciu digital gratuit oferit de FMC, care monitorizează dăunătorii Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din culturile de porumb din România. Aplicația se bazează pe o rețea de capcane, atât convenționale, cât și automate, cu feromoni și atractanți alimentari, care sunt monitorizate cu o anumită frecvență. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse în aplicație prin intermediul unor fotografii, iar apoi sunt validate de către specialiștii companiei FMC în colaborare cu cercetătorii în entomologie de la renumite institute de Cercetare şi Dezvoltare în Agricultură.  Aceste date sunt transformate în grafice care reprezintă curbele de zbor ale dăunătorilor. Cu ajutorul acestor grafice putem estima momentul apariției în masă a dăunătorilor, mai exact când aceștia pot produce pagube însemnate culturilor. Aplicația alertează fermierul pentru ca acesta să reacționeze rapid și să aplice tratamentul cu insecticid. Obiectivul principal al acestui program este optimizarea aplicării corecte a insecticidelor FMC.

- Publicitate -

„Ne dorim ca programul Evalio® AgroSystems să stea la baza deciziei fermierilor din întreaga țară de a aplica corect și la timp produsele de protecția plantelor, extinzând programul de la faza de pilot din 2019 la faza de primul program digital de prognoză și avertizare dedicat cultivatorilor de porumb, furnizat gratuit de către o companie multinațională. Evalio® AgroSystems este un instrument de încredere, care ne ajută atunci când vrem să facem un tratament întrucât ne indică momentul optim. Făcând tratamentul la timpul potrivit, ne bucurăm de o combatere eficientă, care se traduce printr-un spor de producție atât calitativ, cât și cantitativ, deci per total o profitabilitate mai bună în fermă. Totodată, acest program ajută la utilizarea durabilă a produselor FMC și, bineînțeles, pentru un mai bun management al fermei în ceea ce privește utilizarea produselor de protecție a plantelor. Acest program este într-o aliniere foarte bună cu programul de management integrat al dăunătorilor (IPM) din culturile noastre și se potrivește excelent cu principiile durabilității”, a subliniat Cătălin Cosmin Viziru, Marketing Manager FMC România. 

FMC România a amplasat deja pe tot teritoriul României peste 430 de capcane (6 tipuri diferite, automate și clasice) în peste 80 de puncte de monitorizare diferite localizate la cele mai reprezentative ferme pentru cultura de porumb. Consultanța tehnică este asigurată de către domnul dr. ing. Georgescu Emil-Igor-Vlad – Cercetător științific gr. III în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea și domna dr. ing. Cotuna Otilia – Șef Laborator Protectia Plantelor, Cercetător științific gr. III în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin și Șef Lucrări la Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB Timișoara.

Amplasare capcane FMC România, sezon 2020

 

Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera sunt doi dăunători polifagi, fluturi noctuizi care provoacă pagube directe însemnate de până la 40% din producția de porumb boabe. Atacul acestor dăunători provoacă de cele mai multe ori pagube indirecte, care sunt mult mai importante decât cele directe, putând chiar să compromită producția în cazul unui atac foarte puternic. În cazul ambilor dăunători, pagubele directe sunt produse de către larve.

Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) prezintă una-două generații pe an în zonele sudice și centrale ale României. Prima generație apare de obicei în lunile iunie – iulie, anul acesta făcându-și apariția chiar în luna mai, iar cea de-a doua generație apare în luna august, larvele atacând tulpina și știuleții. În urma unui atac puternic pe tulpină al dăunătorului Ostrinia nubilalis, larvele pătrund în tulpină și se hrănesc cu interiorul acesteia (măduva) creând galerii foarte mari, diminuând astfel capacitatea de hrănire a plantelor și frângerea acestora înainte de recoltat (incapacitatea recoltării mecanizate).

Helycoverpa armigera (Omida fructificațiilor) este o specie polifagă care atacă peste 120 specii de plante cultivate și spontane, printre care se numără și porumbul. Adulții sunt migratori și pot parcurge distanțe mari de peste 100 km, prezintă două-trei generații pe an, iar larvele invadează știuleții și consumă boabele și mătasea, de la vârf spre bază. De asemenea, în urma atacului dăunătorilui, dar și a unor eventuale preciptații, apar frecvent infecții cu agenți patogeni, care produc micotoxine și fac imposibilă vânzarea producției.

Iarna blândă din acest an a favorizat supraviețuirea unui număr mare de dăunători atât în sol, cât și în resturile vegetale, iar primăvara secetoasă a creat condiții propice de dezvoltare mai rapidă a celor doi dăunători. Așadar, ne așteptăm la un atac mult mai timpuriu și mai puternic al acestora.

În urma monitorizării din cadrul programului Evalio® AgroSystems 2020, atunci când se va estima atingerea curbei maxime de zbor pentru fiecare dintre cei doi dăunători, compania FMC va emite buletine de avertizare pe fiecare zonă în parte.

Compania FMC deține în portofoliu două dintre cele mai eficiente insecticide care controlează dăunătoriii Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigeraAvaunt® 150 EC și Coragen® 20 SC.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole