Programul de guvernare – care sunt MĂSURILE PENTRU AGRICULTURĂ

Coaliţia PNL-PSD-UDMR a depus marţi, la Parlament, Programul de guvernare pentru perioada 2021-2024, în care sunt prevăzute și măsurile pentru agricultură pentru următorii ani.

Unul dintre obiectivele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în vederea reducerii efectelor negative ale schimbărilor climatice şi stimulării producţiei agricole este reabilitarea şi extinderea sistemului de irigaţii, informează AGERPRES.

România prezintă un risc major faţă de schimbările climatice, efectele acestora fiind reflectate de modificările în regimul de temperatură şi precipitaţii în peste 60% din suprafaţa ţării.

În acest context, coaliţia PNL-PSD-UDMR are în vedere finalizarea Programului Naţional de Reabilitarea a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România (PNI), asigurarea gratuită a apei până la staţiile de punere sub presiune preluate de către organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi/sau la echipamentele de udare mobile/motopompe, finalizarea obiectivelor de investiţii aflate în diferite stadii de execuţie şi proiectare, finanţarea studiilor de fezabilitate şi studiilor de impact pentru realizarea de noi amenajări de irigaţii şi măsuri destinate achiziţionării de echipamente de irigaţii.

De asemenea, se doreşte dezvoltarea sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor prin operaţionalizarea centrelor Muntenia, Moldova şi Transilvania şi punerea în funcţiune a punctelor de lansare şi dezvoltarea programului Apă în Câmpia Română prin dotarea cu aeronave şi înfiinţarea grupurilor de generatoare terestre.

Documentul propus de coaliție mai prevede programul de realizare a perdelelor de protecţie în afara fondului forestier, pentru care se are în vedere păstrarea eligibilităţii la plată pentru suprafeţele ocupate de perdele de protecţie şi folosirea acelor specii forestiere ce pot fi adaptabile la fiecare microzonă.

Tot pentru reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice programul de guvernare al coaliției are în vedere reabilitarea şi modernizarea sistemului de desecare şi de combatere a eroziunii solului.

O măsură importantă prevăzută în programul de guvernare este crearea unui sistem de management al riscurilor în agricultură prin stimularea implicării fermierilor în scheme de prevenire şi gestionare a riscurilor prin intermediul sprijinului acordat pentru susţinerea primelor de asigurare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole