Programul ”De 3 ori subvenția” – Ce trebuie să știe micii fermieri

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a fost invitatul realizatorului Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, în direct la AGRO TV. Acesta a făcut câteva precizări extrem de importante privind programul ”de 3 ori subvenția”, pe care fermierii pot să îl acceseze începând din acest an.

”Încă de la începutul anului, noi am încheiat convenții civile cu toate băncile comerciale, astfel încât să acordăm pentru cei care doresc să își ia subvențiile în avans, acele adeverințe eliberate de APIA împreună cu FGCR. Tu, fermier, poți să soliciți acea adeverință și să primești 90% din valoarea subvenției cu o dobândă de 2%. Pentru anul 2022, am implementat ca încă de la depunerea cererii să poți să soliciți acea adeverință.

Acum, prima dată a venit o singură bancă, pe urmă au mai venit alte două, cu propunerea să acordăm acest program, de 3 ori subvenția. Fermierul trebuie să știe că în momentul când a ridicat acea adeverință de la APIA, merge cu ea la bancă, iar banca îi dă de trei ori subvenția. Nu trebuie să vină la APIA să ia trei adeverințe; APIA eliberează o singură adeverință, iar tu poți să iei de 3 ori subvenția, sau o singură dată.

Fermierii trebuie să fie atenți să vadă care sunt clauzele contractuale, pe lângă dobânda negociată de 2% + ROBOR. Să fie atenți în momentul în care discută cu băncile, care sunt condițiile impuse. Noi avem deja 32.000 de adeverințe care au fost eliberate pentru acest credit, fie că vorbim de sectorul vegetal sau de sectorul zootehnic”, a precizat șeful APIA.

Potrivit lui Adrian Pintea, unele bănci comerciale nu oferă de trei ori subvenția pentru fermierii care lucrează sub 50 de hectare de teren.

”Sunt și fermieri mari și fermieri mici, dar trebuie să știe un lucru. De exemplu CEC-ul acordă acest credit pentru sectorul vegetal doar de la 50 de hectare în sus. Pentru fermierii care au sub 50 de hectare, CEC-ul nu eliberează acest credit, de 3 ori subvenția. Astfel, cei sub 50 de hectare își pot lua adeverința pentru o singură subvenție, nu de trei ori, sau pot încerca la o altă bancă comercială, poate le eliberează”, a mai precizat directorul general APIA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole