Prognoze de recoltă 2025 – Unde se duc terenurile abandonate de la cultura porumbului

despagubirile de seceta porumb

Porumbul s-a dovedit a fi un pariu pierzător pentru foarte mulți fermieri anul acesta, astfel că este de așteptat ca suprafețele însămânțate cu această cultură să se reducă semnificativ în 2025. Unii fermieri aleg culturile alternative, mai puțin obișnuite pentru țara noastră, în timp ce alții aleg pur și simplu să folosească terenul rămas pentru culturile de toamnă.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, suprafețele cultivate cu grâu vor crește considerabil anul acesta, comparativ cu anul trecut, tocmai pentru că fermierii speră să combată, astfel, seceta.

”Corecțiile de anul viitor ne indică o deplasare masivă înspre culturile de toamnă în România. Circa 300.000 de hectare în plus în cultura grâului, ceea ce spune multe. Estimăm deocamdată 2,5 milioane de hectare pentru producția anului următor. Este bine sau este rău? Este o măsură de protecție a fermierilor contra vremii secetoase și arzătoare”, a precizat Cezar Gheorghe, la Digi24.

De altfel, performanțele României în ceea ce privește grâul sunt notabile și anul acesta. Țara noastră conduce clasamentul Uniunii Europene în ceea ce privește exportul de grâu în sezonul 2024-2025, cu 2,2 milioane de tone vândute până în acest moment. Ținând cont de cifrele slabe ale Franței în ceea ce privește grâul, nu ar fi de mirare dacă România își va păstra poziția de lider până la finalul sezonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *