Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum stăm cu ploile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat luni dimineață prognoza pentru următoarele două săptămâni.

Potrivit meteorologilor, în Banat, vremea va fi rece în primele zile, cu medii ale maximelor între 16°C și 19°C și ale minimelor între 5°C și 10°C, dar se va încălzi treptat, astfel că, în intervalul 6-11 octombrie, maximele se vor situa între 20°C și 23°C (media regională), iar minimele între 6°C și 10°C. Ulterior, valorile termice nu vor mai avea variații semnificative, se vor situa în jurul celor caracteristice perioadei, cu maxime de 18-20°C și minime de 8-10°C. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată la începutul primei săptămâni și în cea mai mare parte a celei de-a doua.

În Crişana, în primele două zile din interval vremea va fi mai rece decât în mod caracteristic datei, cu medii ale maximelor în jurul a 16°C, apoi se va încălzi treptat, astfel că, în perioada 5-9 octombrie, acestea se vor situa între 18°C și 23°C, după care, până în 16 octombrie, vor ajunge la 18-19°C. Meteorologii estimează că temperaturile minime se vor situa între 8°C și 10°C (media regională), mai scăzute în 5 și 6 octombrie, spre 5-6°C. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 5 și 6 octombrie și din nou în intervalul 12-16 octombrie.

În Transilvania, intervalul de prognoză va debuta cu valori termice mai scăzute decât în mod caracteristic datei, astfel că mediile maximelor vor fi de 14-15°C, dar din 5 octombrie și până în 9 octombrie vor crește treptat și se vor situa între 6°C și 22°C. În a doua săptămână, acestea vor mai scădea ușor și se vor menține la 18-20°C (media regională). Minimele termice se vor situa în medie între 4°C și 8°C, mai scăzute, spre 2-4°C, în 6 și 7 octombrie. Potrivit meteorologilor, probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele două zile și, din nou, în a doua săptămână a perioadei estimate.

În Maramureş, vremea va fi rece în primele două zile, însă va intra într-un proces de încălzire până în data de 9 octombrie, astfel că, după estimările meteorologilor, mediile maximelor vor porni de la 14-16°C și vor ajunge la 20-22°C. În a doua săptămână de prognoză, temperaturile vor mai scădea ușor, astfel încât vor coborî până în jurul a 17°C (media regională). Temperaturile minime vor fi în scădere, pornind de la 8°C și atingând 4°C, în data de 6 octombrie, apoi vor crește ușor și se vor situa, în medie, între 6°C și 8°C. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în 3-4 octombrie și din nou între 12 și 16 octombrie.

În Moldova, vremea va fi rece la începutul primei săptămâni, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 16°C și 21°C, cu cele mai scăzute valori în 4 octombrie și cele mai ridicate în 8 octombrie. La începutul celei de-a doua săptămâni, valorile termice vor scădea și se vor situa în jurul normelor climatologice, cu temperaturi maxime, în medie, de 18-20°C. Meteorologii precizează că temperaturile nocturne nu vor avea variații semnificative și se vor situa, în medie, între 5°C și 8°C. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 4 octombrie și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, se arată în prognoza meteorological a ANM.

În Dobrogea, valorile termice diurne nu vor avea variații semnificative pe parcursul intervalului, iar media maximelor se va situa între 19°C și 21°C, cu cele mai scăzute valori la începutul primei săptămâni. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 9°C și 12°C, cu cele mai scăzute valori la începutul perioadei. Potrivit meteorologilor, regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 3 și 4 octombrie și din nou spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

În Muntenia, la începutul primei săptămâni vremea va fi ușor mai rece decât în mod obișnuit, media maximelor va fi de 18-21°C, cu cele mai scăzute valori în 4 octombrie, iar spre sfârșitul acesteia valorile termice vor fi în creștere și vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, cu o medie a maximelor de 22- 23°C. potrivit estimărilor meteolorogice ale ANM, în a doua săptămână din interval, valorile termice vor scădea ușor și vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic, media maximelor urmând a se situa în jurul a 21°C. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 6°C și 9°C, cu cele mai scăzute valori în 5 octombrie și cele mai ridicate după 6 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în primele două zile din interval și din nou la sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

În Oltenia, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 18°C și 20°C, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste mediile climatologice în a doua parte a primei săptămâni, cu o medie a maximelor în jurul a 22°C. Valorile termice vor scădea în a doua săptămână, iar media maximelor va fi de 19-20°C, valori apropiate de normalul termic. Temperaturile nocturne vor avea mici variații în prima parte a intervalului și vor fi cuprinse în medie între 6°C și 9°C, cu cele mai scăzute valori în 5 și 6 octombrie. Potrivit meteorologilor, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima zi și în ultima săptămână din interval.

La munte, vremea va fi rece la începutul primei săptămâni, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 4°C și 10°C, cu cele mai scăzute valori în 3 și 4 octombrie, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce se va situa în jurul a 14°C, urmând ca la începutul celei de-a doua săptămâni valorile termice să scadă, iar media maximelor să se situeze în jurul a 10-11°C, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între -1°C și 6°C, cu cele mai scăzute valori în 4 și 5 octombrie. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în primele 3 zile ale intervalului și din nou în a doua săptămână, se mai arată în prognoza meteorological a ANM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole