Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni – când și unde va ploua

Fermierii stau cu ochii pe prognozele Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) în speranța unor vești bune legate de ploaie.

Iată care sunt estimările meteorologilor pentru perioada 7-20 noiembrie, potrivit prognozei publicate luni de ANM:

În Banat, vremea va fi caldă mai ales în primele zile ale intervalului de referință, când se vor înregistra în medie maxime termice de 16-18°C, apoi după data de 10 noiembrie, tendința va fi de scădere ușoară și treptată a temperaturilor diurne către medii 10-12°C, valori mai apropiate de normele climatologice. Și temperaturile minime vor scădea treptat, de la o medie în general de 5-8°C grade în prima săptămână, până la o medie de 2-4°C, în cea de-a doua săptămână. Potrivit meteorologilor, probabilitatea pentru ploi în general slabe cantitativ va fi mai mare în zilele de 7, 12 și 13 noiembrie, dar și după data de 17 noiembrie.

În Crişana, până în data de 10 noiembrie vremea va fi caldă, cu temperaturi diurne în medie de 14-17°C, apoi ușor și treptat acestea vor scădea spre valori mai apropiate de mediile multianuale, de 8-10°C, în perioada 15-20 noiembrie. În prima săptămână minimele termice se vor situa în general la o medie de 5-8°C, urmând ca în cea de a doua săptămână mediile să scadă și să tindă la valori de 1-2°C. Probabilitatea pentru ploi în general slabe cantitativ va fi mai ridicată în zilele de 7, 8, 11 și 12 noiembrie, dar și după data de 17 noiembrie.

Meteorologii estimează că și în Transilvania, în primele zile, va fi mai cald decât în mod obișnuit cu maxime medii de 14-16°C, ulterior spre finalul primei săptămâni media va scădea ușor spre valori de 11-12°C. În cea de-a doua săptămână, valorile termice diurne vor continua să scadă și se vor apropia de cele normale specifice perioadei, astfel media lor va tinde spre 8-9°C. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 2°C și 6 °C, dar, după data de 15 noiembrie, mediile acestora va scădea spre minus 1-0 °C. Probabilitatea pentru ploi în general slabe cantitativ va fi mai ridicată în zilele de 8, 12 și 13 noiembrie, dar și după data de 17 noiembrie.

În Maramureş, vremea va fi caldă în prima săptămână a intervalului de referință, când media maximelor va fi cuprinsă între 12°C și 14°C, apoi tendința acestora va fi de scădere ușoară și treptată la medii 8-10°C, valori mai apropiate de normele climatologice. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 3°C și 7°C, dar, după data de 15 noiembrie, mediile acestora va scădea până la valori în jurul pragului de îngheț (0°C). Probabilitatea pentru ploi în general slabe cantitativ va fi mai mare în zilele de 8, 11 și 12 noiembrie, dar și după data de 17 noiembrie, se arată în prognoza meteo a ANM.

În Moldova, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât normalul perioadei, cu precădere în jumătatea sudică a regiunii, până în data de 10 noiembrie, când media maximelor va fi de 14°C, apoi vor marca o scădere, spre 8°C (media regională) în 15 noiembrie, iar ulterior se vor menține la valori asemănătoare. Temperaturile minime vor avea variații în intervalul 7-16 noiembrie, de la medii de 4°C la 8°C, după care se vor stabiliza la 0°C în medie pe regiune. Potrivit meteorologilor, probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în 11, 12 și 13 noiembrie.

În Dobrogea, intervalul de prognoză va debuta cu vreme mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, astfel că media maximelor va fi de 14°C până în data de 11 noiembrie, dar apoi va scădea treptat la 10°C și se va menține așa pe intervalul 15-20 noiembrie. Temperaturile minime vor avea variații ușoare în prima săptămână de prognoză, cu medii între 6°C și 8°C, iar în a doua săptămână vor marca o scădere spre 4°C, media pe regiune. Meteorologii spun că probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

În Muntenia, în prima săptămână de prognoză vremea va fi caldă pentru această perioadă calendaristică, cu medii ale maximelor de 16-18°C și doar spre sfârșitul acesteia se va răci, astfel că maximele vor coborî la 12°C. În cea de a doua săptămână temperaturile diurne nu vor mai avea variații semnificative, se vor menține la medii în jurul a 10 grade. Regimul termic nocturn va avea ușoare variații până în 12 noiembrie, cu minime de 6-8°C (media regională), apoi va scădea la valori, în medie, de 2°C. Meteorologii estimează că probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în 12 și 13 noiembrie.

În Oltenia, în intervalul 7-11 noiembrie temperaturile maxime vor varia între 16°C și 18°C mediat regional, valori mai ridicate decât în mod caracterstic acestei perioade, apoi vor scădea la medii de 10°C în data de 16 noiembrie valori ce se vor menține până la finalul intervalului. Minimele vor avea variații în prima săptămână, de la 5°C la 8°C în medie, iar în cea de a doua vor scădea până în jurul a 0°C, media regională. Potrivit meteorologilor, probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în 12, 13 și 14 noiembrie și din nou în 19 și 20 noiembrie.

La munte, media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 7°C și 10°C în primele 4 zile ale intervalului de prognoză, apoi va scădea treptat spre 4°C, în data de 12 noiembrie. Ulterior, vor avea doar variații ușoare, cu medii între 4°C și 6°C. Minimele vor avea valori medii în jurul a 2°C în prima săptămână de prognoză, în ultima zi a acesteia vor scădea semnificativ spre -2°C și se vor menține în jurul acestor medii în a doua săptămână. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în 7,8, 11, 12, 13 și 14 noiembrie, se mai arată în prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole