Prognoza meteo pe 4 săptămâni: VIN PLOILE!

Meteorologii vin, în sfârșit, cu o veste mult așteptată de fermieri: în curând, ploi ceva mai consistente își vor face apariția pe întreg teritoriul țării, potrivit estimărilor pentru intervalul 9 octombrie-6 noiembrie, publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Pentru săptămâna 9-16 octombrie, sunt prognozate valori termice mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice și sud-vestice. Regimul pluviometric va rămâne încă deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud-vest și la munte

În săptămâna 16-23 octombrie, temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile nordice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. În schimb, potrivit meteorologilor, cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Și în săptămâna 23-30 octombrie temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. De asemenea, regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

În săptămâna 30 octombrie-6 noiembrie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință excedentară în majoritatea regiunilor.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole