Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți o informare meteorologică potrivit căreia, în intervalul 27 iunie, ora 14:00 – 28 iunie, ora 23:00, vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină și, local, intensificări ale vântului, cu viteze de 45-55 km/h.
Astfel de manifestări se vor semnala în după-amiaza zilei de marți, 27 iunie, și în cursul nopții de marți spre miercuri, 27/28 iunie, în vestul, centrul și nordul țării, iar pe parcursul zilei de miercuri, 28 iunie, în sud, sud-est, la munte și local în restul teritoriului. Pe alocuri se vor acumula cantități de apă de 15-25 l/mp.
De asemenea, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 27 iunie, ora 14:00 – 28 iunie, ora 3:00, în 12 județe (vezi harta). În intervalul menționat, în nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 55-70 km/h, iar pe arii restrânse, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.
Tot marți, Administrația Națională de Meteorologie a publicat estimările privind temperatura aerului și cantitățile de precipitații în următoarele patru săptămâni.
Potrivit meteorologilor, în săptămâna 26 iunie-3 iulie, valorile termice se vor situa, în general, în jurul celor specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului vor fi ușor mai coborâte. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-estice și deficitar în restul teritoriului, dar mai ales la munte și în nord-est.
În săptămâna 3-10 iulie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile estice, iar în restul teritoriului se vor situa, în general, în jurul celor normale. În privința regimului pluviometric, meteorologii estimează că acesta va fi excendentar în zonele de munte și în nord-vestul teritoriului, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 10-17 iulie, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar, îndeosebi la munte și în nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 17-24 iulie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar ușor excedentare îndeosebi în nord-vestul teritoriului.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.
ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.