Prognoza meteo pentru două săptămâni: Vine, nu vine primăvara…

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 13 – 26 martie 2023, în principalele regiuni ale țării.

Astfel, în Banat, în săptămâna 13-19 martie, vor fi alternanțe termice semnificative de la o zi la alta. Potrivit meteorologilor, la început, vremea se va încălzi, astfel că media regională a temperaturilor maxime va fi de 16°C în data de 14 martie, apoi se va răci până la o medie de 8-9°C în 15 și 16 martie, iar spre finalul săptămânii sunt estimate maxime de 16-18°C. Pentru a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori termice maxime în general de 14-16°C. Evoluția regimului termic nocturn va fi asemăntor, respectiv o medie generală de 3-5°C, dar cu valori mai scăzute în 17 și 18 martie, când sunt posibile minime cuprinse între -2°C și 0°C. Se vor semnala precipitații în 15 și 16 martie, iar cu o probabilitate în creștere și în ultima decadă (după 22 martie).

Meteorologii estimează că și în Crișana vor fi alternanțe termice semnificative de la o zi la alta. Dacă la început vremea se va încălzi și va deveni caldă pentru această dată, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 18°C în data de 14 martie, ulterior temperaturile vor ajunge la o medie de 8-9°C în 15 și 16 martie, iar spre finalul săptămânii se vor reveni la valori 16-18°C. Pentru a doua săptămână de prognoză, deși tendința generală va fi de scădere ușoară, regimul termic diurn se va menține ușor peste media multianuală a perioadei, cu o medie de 14-16°C. În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, media va fi de 2-5°C, cu valori mai scăzute în 17 și 18 martie, când sunt posibile minime cuprinse între -3°C și 0°C. Se vor semnala precipitații în 15 și 16 martie, iar cu o probabilitate în creștere și în ultima decadă (22 – 25 martie).

În Transilvania, vremea se va încălzi, de asemenea, la începutul intervalului, ajungând-se la o medie a temperaturilor maxime de 14-16°C în zilele de 14 și 15 martie, apoi se va răci semnificativ până la o medie de 6°C în 16 martie, iar spre finalul săptămânii (19 martie) se vor atinge valori în jurul a 16°C. Pentru a doua săptămână de prognoză, deși tendința generală va fi de scădere ușoară, regimul termic diurn se va situa ușor peste normele climatologice, cu o medie de 12-15°C. În prima săptămână diminețile vor fi reci, cu minime termice preponderent negative, cuprinse, în medie, între -4°C și 1°C, iar ulterior, până spre finalul perioadei, sunt estimate valori de 2-3°C. Conform prognozei meteo, se vor semnala precipitații în jurul datei de 16 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 21 martie.

În Maramureş, în săptămâna 13-19 martie, meteorologii semnalează alternanțe termice semnificative de la o zi la alta. Dacă în prima zi media temperaturilor maxime va fi de 8°C, marți, 14 martie, vremea se va încălzi până la valori de 16-17°C, devenind caldă pentru această dată, iar la mijlocul săptămânii se va reveni la valori în jurul a 8°C. Încălzirea estimată pentru 19 și 20 martie va însemna pentru această regiune înregistrarea unor maxime de 15-16°C. După aceste zile calde tendința generală va fi de scădere ușoară în a doua săptămână, până la o medie a temperaturilor maxime de 12 °C. În prima săptămână diminețile vor fi reci, cu minime termice preponderent negative, ce vor oscila în general între -4°C 1°C, iar în a doua parte a intervalului sunt estimate valori în medie de 2-4°C. Se vor semnala precipitații în jurul datei de 16 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 21 martie.

- Publicitate -

În Moldova, temperatura aerului va avea variații mai ales în prima săptămână (13 – 19 martie), când sunt estimate medii ale valorilor maxime cuprinse între 7°C și 16°C, cu cele mai scăzute valori în 16 martie, iar minimele vor oscila între -2 °C și 2°C. Pentru a doua săptămână, prognoza meteo indică o medie a temperaturilor maxime de 12-14°C, cu o ușoară tendință de scădere după 24 martie și minime în general de 2-4°C Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în 16 și 17 martie și după 21 martie.

În Dobrogea, meteorologii estimează că media regională a temperaturilor maxime va fi de 10-12°C, posibil mai ridicate în perioada 19-23 martie, când sunt posibile valori de 14-15°C. Diminețile vor fi reci la începutul intervalului, când pe alocuri se vor înregistra valori termice ușor negative, media la nivelul regiunii fiind de 0-2°C, iar ulterior de 4-6°C. Sunt prognozate ploi în 16 și 17 martie și spre finalul intervalului (probabilitate mai ridicată în 25 și 26 martie).

În Muntenia, regimul termic se va situa, în ansamblu, peste normele climatologice, însă, potrivit meteorlogilor, în prima săptămână vor fi alternanțe semnificative de la o zi la alta. Media regională a temperaturilor maxime va oscila între 10°C și 16°C, iar a celor minime va crește de la -2°C, în prima noapte, până spre 4°C, în 16 martie, ca ulterior să scadă la 0°C. Pentru perioada 20-26 martie sunt prognozate maxime în general de 14-17°C și minime de 3-5°C. Sunt prognozate ploi în 16 și 17 martie și spre finalul intervalului (probabilitate mai ridicată în 25 și 26 martie).

Și în Oltenia, deși regimul termic se va situa în ansamblu peste normele climatologice, se vor înregistra, în prima săptămână, alternanțe semnificative de la o zi la alta. Astfel, potrivit meteorologilor, media regională a temperaturilor maxime va oscila între 9°C și 16°C, cu cele mai scăzute valori la mijlocul săptămânii (în data de 16 martie), în timp ce media temperaturilor minime va crește de la -2°C, în prima noapte, până spre 3°C, în 16 martie, ca ulterior să scadă la 0°C. Pentru perioada 20-26 martie sunt prognozate maxime în general de 14-17 °C și minime de 3-5°C. Sunt prognozate ploi în 16 și 17 martie și spre finalul intervalului (probabilitate în creștere după 23 martie).

LA MUNTE, se vor produce, de asemenea, variații termice semnificative în săptămână 13-19 martie. La început vremea se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă va urca până la 6-7°C, apoi se va răci până la o medie de -1°C, în 16 martie, iar spre finalul săptămânii se va reveni la valori de 6-8°C. Pentru a doua săptămână de prognoză, tendința generală va fi de scădere ușoară până la o medie a valorilor maxime de 3-4°C. În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, media va fi în general negativă, cuprinsă între -3°C și 0°C, cu valori mai scăzute în perioada 16-18 martie, când sunt prognozate minime cuprinse între -6°C și -4°C. De asemenea, sunt prognozate precipitații în cea mai mare parte a intervalului, se mai arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole