Prognoza meteo pe două săptămâni. Când și pe unde mai plouă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, progonoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în principalele regiuni ale țării.

Astfel, potrivit meteorologilor, în Banat, săptămâna 20-26 martie va fi, în ansamblu, mai caldă față de normalul climatologic al perioadei, cu valori termice diurne ce vor fi în medie cuprinse între 16°C și 21°C. Pentru a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori termice diurne mai scăzute, dar apropiate de norme, media regională fiind de 14-15°C. Media temperaturilor minime pe parcursul intervalului va avea mici variații și se va situa între 3 și 8 grade, cu cele mai calde nopți în intervalul 24-26 martie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după 25 martie. Până atunci, precipitațiile vor fi posibile doar izolat.

În Crişana, meteorologii estimează că, în perioada 20-25 martie, deși vor fi ușoare variații în regimul diurn și nocturn al temperaturii, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la această dată, cu maxime ce se vor situa în general între 16°C și 20ˆC și minime de 4-8°C. După acest interval, tendința va fi de răcire, astfel că valorile termice vor reveni în limite normale. Sunt estimate medii ale temperaturilor maxime de 12-14°C și minime de 2-4°C. Vor fi ploi slabe în 21 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 25 martie, când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

Și în Transilvania, vremea va fi caldă în perioada 20-25 martie, astfel că vor fi zile în care se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 16-18°C. La finalul lunii martie și în primele zile ale lunii aprilie, se vor înregistra temperaturi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a maximelor de 12-14°C. Media regională a temperaturilor minime se va situa între 2°C și 6 °C, însă spre finalul lunii (30 și 31 martie) vor fi posibile valori în jurul a 0°C. Conform prognozei meteo, vor fi ploi slabe în 21 și 22 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 25 martie, când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

În Maramureş, în perioada 20-25 martie, media temperaturilor maxime se va situa între 16°C și 18°C. Potrivit meteorologilor, După aceste zile calde, tendința generală va fi de scădere ușoară, până la o medie a temperaturilor maxime de 12°C. Temperaturile minime vor înregistra variații semnificative, mai ales în prima săptămână, când sunt estimate medii cuprinse între 2°C și 8°C, cu cele mai ridicate valori în 25 martie, iar ulterior, la fel ca și în cazul valorilor diurne, tendința va fi de scădere, până spre 0-2°C. Probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse va fi mai ridicată după 25 aprilie, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate. În restul intervalului precipitațiile vor fi slabe și se vor semnala pe arii restrânse.

În Moldova, meteorologii estimează că, în primele zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 14-15°C, apoi va urma o încălzire semnificativă, iar în intervalul 23-25 martie se vor atinge valori de 20-22°C ce vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii martie. Începând cu 26 martie, sunt prognozate valori termice diurne mai scăzute, respectiv o medie zilnică ce va fi cuprinsă între 12°C și 16°C. Media regională a temperaturilor minime se va situa între 4°C și 8°C, însă, spre finalul lunii martie (30 și 31 martie) și chiar la începutul lunii aprilie, diminețile vor fi mai reci, cu medii ale temperaturii de 1-2°C. Se vor semnala precipitații în 21 și 22 martie, dar cu o probabilitate destul de ridicată și în perioada 26-30 martie, când vor fi pe arii mai extinse.

În Dobrogea, în primele 3 zile ale intervalului, media regională a temperaturilor maxime va fi de 12-14°C, apoi va urma o încălzire, astfel că în perioada 24-26 martie se vor atinge valori de 18-20°C. În a doua săptămână de prognoză sunt estimate temperaturi maxime mai scăzute la o medie de 14-15°C. Evoluția regimului termic nocturn va fi asemănătoare, respectiv o medie generală de 3-5°C în primele zilei, apoi o creștere până la 8-9°C, în 25 și 26 martie, urmată de o scădere până la 4-6°C. Meteorologii prognozează ploi locale în perioada 26-31 martie, probabilitatea de apariție a acestora fiind redusă în restul intervalului.

În Muntenia, în ansamblu, valorile termice se vor menține peste normele climatologice pe tot parcursul intervalului. În primele 3 zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 17-18°C, apoi va urma o încălzire semnificativă, iar în intervalul 23-25 martie se vor atinge valori în general de 22-23°C. Începând cu 26 martie, meteorologii prognozează valori termice diurne mai scăzute, cu o medie zilnică ce va fi cuprinsă între 15°C și 19°C. Media regională a temperaturilor minime se va situa între 3°C și 8°C. Se vor semnala ploi de scurtă durată în 22 martie, dar cu o probabilitate destul de ridicată și în perioada 26-31 martie.

În Oltenia, săptămână 20-26 martie va fi, în asamblu, mai caldă față de normalul climatologic al perioadei, cu valori termice diurne ce vor fi în medie cuprinse între 17°C și 22°C. Pentru a doua săptămână de prognoză, meteorologii estimează valori termice diurne mai scăzute, dar apropiate de norme, la o medie regională de 14-16°C. Media zilnică a temperaturilor minime se va situa între 3°C și 7°C. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată după 26 martie. Până atunci, precipitațiile vor fi posibile doar izolat îndeosebi în jurul datei de 22 martie.

Meteorologii estimează că și la munte se vor înregistra valori termice peste mediile multianuale, în prima săptămână (20-26 martie). Astfel, la nivelul zonei, vor fi maxime cuprinse între 6°C și 10°C și minime, în general, între 0°C și 4°C. În a doua săptămână, prezenta estimare indică temperaturi maxime ce nu mai depășesc o medie zilnică de 4-6°C și minime ce vor deveni în general negative, la valori în jurul a -2°C. Sunt prognozate precipitații pe arii mai extinse și posibil însemnate cantitativ după 26 martie. În restul intervalului acestea se vor semnala doar pe alocuri și vor fi slabe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole