Prognoza meteo dă fiori agricultorilor: Seceta pedologică pune stăpânire pe țară!

meteo, asigurare împotriva calamităților

Prognoza Administrației Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 18 – 24 martie dă fiori fermierilor români: conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole.

Potrivit meteorologilor, în intervalul analizat, vremea mai rece de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind normală sub aspect termic, în majoritatea zonelor de cultură.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -9 şi 6 grade Celsius, în primele zile, abaterile termice negative fiind de până la 10 grade Celsius, respectiv între -1 grad şi 7 grade, spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.
Maxima aerului va oscila între -2 şi 12 grade Celsius, iar minimele se vor situa între -16 şi 2 grade în aproape toate regiunile agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheţ la sol.

Lucrurile stau mai rău din punct de vedere pluviometric, conform prognozei meteo pentru următoarea perioadă. În intervalul menționat, sunt estimate precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă, izolat, vor fi condiţii de producere a ceţei.

Astfel, conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în centrul, estul şi sudul Transilvaniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi centrul Olteniei, izolat vestul Crişanei şi nord-vestul Banatului.

Meteorologii apreciază totuși că rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, izolat chiar apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, Banatului şi Olteniei, local în nord-vestul, vestul, sud-vestul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Dobrogei, nordul, centrul, izolat sudul şi sud-vestul Transilvaniei.

Potrivit estimărilor agrometeorologice ale ANM, temperaturile maxime mai ridicate din aer şi sol din ultimele zile ale intervalului vor determina reluarea treptată a proceselor fiziologice ale speciilor de câmp îndeosebi în sudul, vestul şi estul ţării, iar în restul teritoriului agricol se va menţine stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă se va prezenta bună şi medie, în timp ce în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă, iar densitatea redusă.

La orzul şi grâul de toamnă se vor înregistra în continuare răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).

Totodată, în funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire (4-11 frunze), la nivelul întregii ţări, iar speciile pomicole şi viticole îşi vor continua stadiul de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (arături, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere) vor fi întrerupte temporar, se arată în prognoza Administrației Naţionale de Meteorologie.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.