Prognoza agrometeorologică pentru următoarele șapte zile

Vremea va fi normală în intervalul 19-25 iulie.
meteo
Vești cât se poate de bune pentru cei care încă nu au încheiat recoltatul grâului. În următoarea perioadă, vremea va fi frumoasă, astfel că procesele tehnologice programate pentru zilele viitoare nu vor fi afectate sau amânate.
Potrivit prognozei agrometeorologice furnizate de către Administrația Națională de Meteorologie, precipitații se întrevăd doar în regiunile vestice, nordice și centrale. Acestea vor avea caracter local și se vor manifesta sub forma unor averse ce pot fi însoțite de vânt puternic și descărcări electrice. Temperaturile maxime ale aerului vor oscila între 20 și 33 grade Celsius, la scara întregii țări.
Gradul de aprovizionare cu apă accesibil plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Dobrogea, estul, sudul și local în nordul Munteniei, sudul Olteniei, izolat în nord-estul, vestul, estul și sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică).
Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, procesele fiziologice ale culturilor agricole vor fi intensificate pe majoritatea suprafețelor agricole, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, local în zonele de câmpie din sudul și sud-estul tării, la speciile praăitoare se va produce ofilirea temporară a frunzelor în orele de amiază, iar la culturile de toamnă, coacerea fortată. La grâul de toamnă semănat în perioadă optimă se vor continua si chiar finaliza lucrările de recoltare, iar în culturile tardive vor predomina fazele de maturitate în ceară (70-100%) și deplină (40-100%). La cultura de rapită se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii tări. Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui se va afla la formarea capitulului (70-100%), înflorire (30-100%) și începutul maturității în ceară (10-40%).
Funcție de data semnatului, porumbul își va continua fazele de apariție a paniculului (60-100%), înflorire (40-100%) și mătăsire (20-100%), iar local în sudul și vestul tării la hibrizii extratimpurii și timpurii se va putea declanșa maturitatea în lapte (10-20%). La sfecla de zahăr va predomina faza de înfrunzire, precum si alungirea/îngroșarea axei hipocotile (50-100%) iar la cartof, creșterea tuberculilor, înflorirea și vestejirea vrejilor (30-100%) în principalele bazine de cultură. În cea mai mare parte a plantațiilor pomicole, la sâmburoase (cais, piersic, prun) se va continua recoltarea, iar la semintoase, creșterea fructelor și acumularea zaharurilor. În toate podgoriile, vita de vie se va afla la înfrunzire, formarea și creșterea boabelor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole