Suntem înaintea unei perioade cu vreme mai caldă decât în mod obișnuit.
Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică prognoz pentru intervalul 18-24 noiembrie. Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în majoritatea regiunilor. Temperatură maximă a aerului va oscila între 4 şi 18°C, în aproape toată țara. Temperatura minimă a aerului se va situa între -8 şi 10°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute (-8…-3°C) fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiţii pentru producerea brumelor și a înghețului la suprafața solului.
Se întrevăd precipitații predominant sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în centrul și sudul Dobrogei.
Pe ansamblu, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în general în bune condiții pe majoritatea suprafețelor agricole, exceptând zonele depresionare nordice și centrale, unde procesele de creștere și dezvoltare vor fi mai lente și chiar stagnate temporar.
Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă se vor afla în fazele de răsărire (30-100%) și apariția frunzei a treia (10-100%), precum și înfrăţire (10-40%), în special în semănăturile efectuate în epoca optimă. Starea de vegetaţie a culturilor se va menține în general bună și medie, iar în culturile semănate tardiv, uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta medie și slabă.
La rapiţa înfiinţată în epoca optimă se va continua fază de înfrunzire (8-14 frunze adevărate), cu o uniformitate și vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună și medie. Viţa de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, în majoritatea podgoriilor. Pomii fructiferi își vor definitiva maturarea lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor în toate plantațiile, speciile fiind în general bine adaptate la condițiile de iernare. Local, în nordul ţării se va continua starea de repaus vegetativ.
