Prognoza agrometeorologică pentru următoarele șapte zile

Săptămâna viitoare vom avea parte de temperaturi mai scăzute decât în mod normal.
noiembrie
Sfârşitul acestei săptămâni nu aduce nimic spectaculos din punct de vedere meteorologic. Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică prognoza agrometeorologică pentru perioada 11-18 octombrie.
În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care se va produce o răcire a vremii, în cea mai mare parte a ţării.  Temperatură maximă a aerului se va situa între -1 şi 16°C, la nivelul întregii ţări. Temperatură minimă a aerului se va încadra între -11 şi 7°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiții de producere a brumei și înghețului la suprafața solului.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 4 şi 11°C în zonele de câmpie, favorabilă parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și înfrunzire la speciile de toamnă înființate până în prezent.  Se prognozează ploi locale în aproape toată țara, dar și mixte (ploaie, lapoviţă și ninsoare) îndeosebi în zonele vestice, nordice și centrale, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. În centrul și sudul Dobrogei, izolat în vestul Crişanei se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.
Procesele de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiţă, orz și grâu) vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, iar în depresiuni, ritmurile de vegetație vor fi mai lente și chiar stagnate temporar, în special în estul Transilvaniei. Starea de vegetaţie se va menține medie și bună pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar în semănăturile tardive, uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi medie și slabă, iar densitatea redusă.
Culturile de orz și grâu de toamnă, funcție de data semănatului își vor definitiva germinarea (80-100%), continuându-se răsărirea și apariția frunzei a treia (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol. Cele mai avansate în vegetație vor fi cerealierele semănate în epoca optimă la care se va declanșa faza de înfrăţire (10-30%).
În Dobrogea, Muntenia, Moldova și Crişana, răpiţa înfiinţată în perioada optimă va parcurge înfrunzirea (6-11 frunze). La pomii fructiferi și viţa de vie va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, înregistrându-se predominant îngălbenirea și căderea fiziologică a frunzelor, în aproape toate plantațiile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole