Prognoza agrometeorologică pentru următoarele două săptămâni

DSCN6737Condițiile agrometeorologice vor permite desfășurarea lucrărilor agricole de sezon, precum fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare sau prașile manuale și mecanice, exceptând zilele cu precipitații, iar rezerva de umiditate din solul agricol la culturile de grâu și porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, reiese din prognoza agrometeorologică realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) valabilă pentru intervalul 11 – 17 iunie 2016.
Potrivit specialiștilor, în cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în vestul Crișanei, local în centrul, estul și sud-estul Dobrogei, izolat în nord-estul și estul Moldovei, nord-vestul Banatului și sud-estul Munteniei.
Pe de altă parte, rezerva de umiditate în cultura de porumb, în stratul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Izolat, în nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul Banatului și vestul Crișanei se va semnala secetă pedologică moderată și puternică.
Potrivit prognozei ANM, temperaturile maxime ridicate din aer vor imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prășitoare, creșterea și dezvoltarea vegetativă se vor desfășura în general în condiții bune în cea mai mare parte regiunilor, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
„Starea de vegetație a plantelor se va menține bună și medie în semănăturile de toamnă efectuate în epoca optimă, dar va fi medie și slabă la cele întârziate fenologic, precum și pe terenurile cu deficite de apă în sol”, arată ANM.
Estimările de specialitate arată că orzul și grâul de toamnă înființate în perioada optima își vor continua înflorirea (30-100%) și maturitatea în lapte (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetație vor fi culturile din jumătatea de sud a țării, aflate la maturitatea în ceară (10-50%), în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile tardive se vor semnala fazele de „burduf” și înspicare (20-100%), precum și înflorire (10-50%).
Cultura de rapiță se va afla predominant la formarea silicvelor și a boabelor în silicve, precum și maturitatea deplină (10-30%). De asemenea, în funcție de data semănatului, floarea-soarelui își va continua creșterea aparatului foliar (30-100%) și începutul formării capitulului (10-40%) în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Sub aspect fenologic, la porumb se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia (30-100%) și înfrunzirea (6-16 frunze), în majoritatea zonelor de cultură, iar la sfecla de zahăr se vor continua fazele de dezvoltare a aparatului foliar (10-100%), precum și alungirea axei hipocotile (10-35%). În toate plantațiile, cartoful se va afla predominant la formarea/creșterea lăstarilor laterali și tuberizarea (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum se va înregistra îmbobocirea (10-30%).
„În aproape toate plantațiile, speciile sâmburoase (cais, piersic, vișin, cireș, prun) vor parcurge creșterea și maturarea fructelor, precum și înfrunzirea, iar cele semințoase (mar, par, gutui) se vor afla la formarea și creșterea rodului, creșterea lăstarilor și înfrunzirea. De asemenea, la soiurile extratimpurii si timpurii de cireș, vișin și cais ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrarile de recoltare. În majoritatea podgoriilor, la vița de vie se vor înregistra înfrunzirea, formarea inflorescențelor și înflorirea. Local, în vestul țării se vor continua formarea boabelor la soiurile timpurii de masă”, menționează prognoza agrometeorologică.
Din punct de vedere termic, vremea se anunță normală la nivelul întregii țări, temperatura medie diurnă a aerului încadrându-se între 14 și 24 grade Celsius, în limite apropiate de mediile multianuale, în aproape toate regiunile agricole.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și local de căderi de grindina, în cea mai mare parte a țării. Izolat, în vestul, nordul și centrul țării, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole