ANM anunță că în următoarele șapte zile vom avea parte de o vreme călduroasă.
Avem parte de o toamnă frumoasă, cu zile pline de soare și precipitații puține. Pentru agricultori, este perioada în care au loc însămânţările pentru culturile de grâu. Datorită ploilor de săptămâna trecută, aceste lucrări se desfășoară în condiții destule de bune.
În perioada 30 septembrie – 6 octombrie, vremea va fi caracterizată printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii tări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20 și 28°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 10 și 19°C, pe întreg teritoriul agricol, valori optime parcurgerii proceselor de germinare, răsărire și înfrunzire, precum și continuării semănatului la culturile de toamnă.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării, izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm / ogor, va prezența valori satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime în Banat, pe suprafețe extinse din Muntenia, nord-estul, estul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul, vestul și sudul Moldovei, izolat în nord-estul Olteniei, estul Maramureşului, nordul și estul Dobrogei. Conținutul de apă se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Crișana, cea mai mare parte a Olteniei, Moldovei, Dobrogei și Maramureșului, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul, estul și izolat în sudul Munteniei.
Pe ansamblu, procesele de vegetație specifice acestei perioade, coacere și maturare la speciile pomi-viticole, precum și cele de creştere și dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua în ritmuri normale, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfăşura mai lent. Starea de vegetație a culturilor de toamnă înființate în epoca optimă se va prezenta în general bună și medie, respectiv medie și slabă pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
La hibrizii semitardivi și tardivi de porumb se va semnala maturitatea deplină (80-100%), continuându-se totodată recoltarea în toate regiunile agricole. Sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile și acumularea zaharurilor în rădăcină, iar la cartof se vor extinde suprafeţele recoltate.
Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant coacerea rodului și maturarea lemnului în aproape toate plantațiile, concomitent cu recoltarea eşalonată a fructelor. Sub aspect fenologic, la răpiţa înfiintată până la această dată se vor semnala germinarea și răsărirea (30-100%), precum și înfrunzirea (10-40%). Orzul și grâul de toamnă semănate până în prezent se vor afla în fazele incipiente de dezvoltare, respectiv germinare-răsărire (10-30%).
Prognoza agrometeorologică pentru perioada 30 septembrie – 6 octombrie
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.