27 mai 2022 - 02:33

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 22-28 octombrie 2019 si calendarul lucrarilor agricole

Caracteristici meteorologice

În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 11…22°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 17…27°C, pe aproape întreg teritoriul.

Temperatura minimă a aerului va oscila între 4…17°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în estul Transilvaniei.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va fi cuprins între 10…20°C în aproape toată ţara, valori favorabile parcurgerii fazelor de creștere și dezvoltare la culturile de toamnă înființate până în prezent. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, în zonele joase și de luncă vor fi condiții de producere a ceții, izolat asociată cu burniță.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a regiunilor. Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, izolat în estul și sud-estul Dobrogei, nordul și nord-vestul Munteniei, centrul Transilvaniei, aprovizionarea cu apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea în general o evoluţie normală în aproape toată ţara, exceptând zonele depresionare centrale şi nordice, precum şi terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent.

Culturile de orz şi grâu de toamnǎ îşi vor continua fazele de germinare-rǎsǎrire (30-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi început de înfrunzire (1-3 frunze), îndeosebi în jumătatea sudică a ţării.

În funcţie de data semănatului, la rapiţǎ se vor semnala germinarea şi rǎsǎrirea (40-100%), precum şi înfrunzirea (4-7 frunze), starea de vegetaţie a plantelor fiind în general medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică.

În toate bazinele specializate, sfecla de zahǎr va parcurge maturitatea tehnologicǎ, extinzându-se totodată lucrările de recoltare.

La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor înregistra în continuare maturarea lemnului/coardelor, precum şi colorarea/cǎderea fiziologicǎ a frunzelor. Totodată, vor fi condiţii de definitivare a lucrărilor de recoltare la varietăţile târzii.

În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, arături, fertilizări), în aproape toată ţara.

Recomandări de specialitate

  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
  • Continuarea şi chiar finalizarea semănatului la cerealierele de toamnă;
  • Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole
    de sezon.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.